На кой актив залага Джордж Сорос

Милиардерът се отказва от американските акции, но какво избира

Милиардерът Джордж Сорос. Снимка: Jason Alden/Bloomberg Милиардерът Джордж Сорос. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Милиардерът Джордж Сорос е понижил инвестициите си в американски акции с 37% през първото тримесечие на годината, като за сметка на това е придобил дял за $264 млн. в най-големия производител на злато в света – Barrick Gold Corp. Така Сорос вече притежава 1,7% от най-големия производител на жълтия метал, а това е и най-голямата му инвестиция в компания, чиито акции се търгуват на американските борси.

Залозите на Сорос по отношение на златото не свършват дотук, като той притежава и кол опции върху 1,05 млн. акции в борсово търгувания фонд, следващ цената на златото – SPDR Gold Trust. Кол опциите му дават възможността, но не и задължението, да купи акции на фонда на предварително договорена цена. При поскъпване на златото и съответно на акциите на фонда Сорос може да спечели като използва правото си да изкупи акциите на вече договорената цена.

Сред по-интересните компании, в които Сорос е продал дяловете си, са интернет доставчикът Level 3 Communications, авиокомпанията Delta Air Lines и химическата компания Dow Chemical.

Сорос нееднократно е изразявал притесненията си за рисковете, идващи от китайската икономика, като през януари каза, че твърдото приземяване е „на практика неизбежно“. По думите му то би влошило дефлационния натиск в световен мащаб и би довело до поевтиняване на акциите. От друга страна печеливши ще се окажат американските ДЦК.

Изглежда обаче Сорос счита и друг актив за добра инвестиция в момента, а именно златото. Бившият главен стратег на милиардера – Стан Дръкенмилър, който също е милиардер, е още един голям инвеститор с бичи настроения по отношение на златото.

Златото с незабавна доставка поскъпна с 16% през първото тримесечие на 2016, което представлява най-големият му ръст за период от едно тримесечие от 1986 насам.

Към 10:00 ч. на 17 май златните фючърси с доставка през юни се търгуват на ниво от $1 277 за тройунция.

Последни новини
Още от Новини