Инфлацията в САЩ с най-бърз темп от три години насам

Потребителските цени нараснаха с 0,4% през април, записвайки най-силен ръст от февруари 2013

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Инфлацията в САЩ се ускорява с най-бърз темп през април за последните три години – знак, че ръстът на потребителските цени може да надмине заложения инфлационен таргет на Фед, пише Bloomberg.

Потребителските цени в САЩ нараснаха с 0,4% през април, с което записват най-силен ръст от февруари 2013 насам, следвайки повишението от 0,1% през март, показват данни на Министерство на труда. Базисната инфлация, която изключва колебливите цени на хранителните стоки и енергията, се покачва с 0,2% през април спрямо 0,1% месец по-рано.

Икономистите прогнозираха ръст от 0,3% на потребителските цени през април спрямо предходния месец, показва медианната прогноза на анализатори, анкеритирани от Bloomberg. Индексът на потребителските цени се покачи с 1,1% през последите 12 месеца до април, след като отчете ръст от 0,9% през същия период на миналата година.

Данните от доклада за инфлацията показват, че цените на енергията са се покачили с 3,4% спрямо месец по-рано, записвайки най-силен ръст от февруари 2013 насам. Бензинът скача с 8,1%, отбелязвайки най-силното си повишение от август 2012.

Официалните лица на Фед търсят признаци за устойчив темп на нарастване на инфлацията като основание за покачване на основния лихвен процент, посочва още Bloomberg. 

Последни новини
Още от Новини