Доближаваме се до САЩ по създаване на иновации

Стефан Цанев, оперативен вицепрезидент на MentorMate, в Светът е бизнес, 17.05.2016

Стефан Цанев, оперативен вицепрезидент на MentorMate. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стефан Цанев, оперативен вицепрезидент на MentorMate. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По създаване на иновации България доста се доближава до САЩ, а от гледна точка на технологичното потребление сме може би 4-5 години назад. Това заяви Стефан Цанев, оперативен вицепрезидент на MentorMate, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria. Американската компания за разработка на специализиран софтуер има офиси в четири български града - София, Велико Търново, Пловдив и Варна. 

Цанев уточни, че приложенията, които тя създава, са насочени основно към американския пазар. "Не работим с български клиенти, защото стойността, която създаваме, е на прекалено висока цена засега. Другата причина е, че американският пазар е толкова голям и развит, че за 15 години успяхме да пораснем много, фокусирайки се в един град и един щат."

Във връзка с пазара на труда у нас той коментира, че има голяма конкуренция, но тя е нещо здравословно. "За 3-4 години успяхме да пораснем от 30 души до 300. Диапазонът на заплатите на програмистите ни е между 1000 и 6000 лв.", каза още Цанев. По думите му компанията ще продължи да се разраства, като предстои тя да стъпи на шведския пазар. 

"Дигиталните технологии навлизат във всички сектори на икономиката. Тенденцията е все повече мобилни устройства да попадат в ръцете на целия свят. Има милиарди хора, които още нямат мобилни телефони. Голяма част от битката днес е за данните.", допълни Цанев.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини