Срив с 25% на цените на жилищата във Великобритания при Brexit

Fitch предупреждава за сътресения на пазара и трайни щети в британския финансов сектор при излизане на Великобритания от ЕС

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Цените на жилищата във Великобритания могат да се сринат с 25%, а паундът да падне тройно, ако кралството напусне Европейския съюз, а социалното напрежение заплашва да кипне, дори и при оставането на страната в блока, показват прогнозите на Fitch, публикувани от британския вестник Telegraph.

Рейтинговата агенция предупреждава, че евентуалното напускане на страната, съпроводено с трудни и продължителни търговски преговори, ще предизвика сътресения на пазара и рискува да причини „трайни щети“ в британския финансов сектор, съобщава Investor.bg.

При евентуален Brexit стойността на националната валута ще се срине с 30% срещу кошницата от други валути до края на 2016, тласкайки търговията на дребно до невиждани от финансовата криза през 2008 нива и удряйки британските наемодатели заради затягането на миграцията.

Fitch предупреждава, че вотът в подкрепа на оставането на страната в блока също ще доведе до безредици, а миграционната вълна ще остане висока през следващите години.

Обратният сценарий според агенцията ще премести „центъра на тежестта на ЕС“ към по-протекционистка и по-малко икономическо либерална политика. Докладът описва възможния избор за напускане като „опасен прецедент“, който заплашва да отслаби единството на целия блок. 

Агенцията предупреждава още, че преговорите между ЕС и Великобритания след вота за Brexit може да се отразят на растежа, да обезценят паунда и да тласнат нагоре инфлацията.

Fitch прогнозира, че Националната банка на кралството по-скоро може да бъде принудена да увеличи лихвите с повече от 3% до 2019 след период на по-свободна парична политика, за да компенсира големия спад в търсенето. А оттук следва, че по-слабият икономически растеж и по-високите лихви могат да предизвикат рязко падане на цените на жилища.

Наемодателите във Великобритания също ще бъдат засегнати от намаляването на миграцията, която може да падне до близки до нулата нива. Официалната статистика показва, че мигрантите е три пъти по-вероятно да наемат жилище, отколкото британците.

По отношение на валутните рискове рейтинговата агенция посочва, че износителите ще спечелят от обезценяването на паунда, но авиокомпаниите например ще понесат значителен негативен ефект, тъй като над 40% от разходите им са в долари, а огромна част от дълга им също е предимно в зелената валута. 

Последни новини
Още от Новини