Продажбите на H&M пострадаха заради студената пролет в Европа

Студеното време обаче продължава и през май

Магазин на H&M в Ню Йорк. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg News. Магазин на H&M в Ню Йорк. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg News.

Продажбите на магазините за дрехи H&M пострадаха заради необичайно студената пролет в Европа. Ръстът в продажбите на компанията за април достигна 5% при очаквани 7,9%.

Причината е, че в много страни в Европа април беше по-студен от обичайното, а в Германия – най-големият пазар на H&M дори валя сняг. Това накара ритейлърът да включи коментар заедно с данните за месеца, които публикува, посочвайки студеното време като причина за пропуснатата прогноза. Включването на коментар не е типично за месечните данни за продажбите на H&M.

Заради студеното време клиентите на магазините са отложи покупките на тениски и къси панталони, които обичайно дават тласък през април. Май месец също е необичайно студен за Европа, включително и в България.

Времето обаче не е единственият фактор, който влияе негативно на H&M, като през миналия месец компанията регистрира най-голям спад в печалбата от 5 години насам заради силния долар, който повиши разходите за произведените в Азия дрехи.

Последни новини
Още от Новини