Pfizer купува Anacor за $5,2 млрд.

Инвеститорите приеха сделката без особен ентусиазъм

Логото на Pfizer пред централата на компанията в Ню Йорк. Снимка: Adam Rountree/Bloomberg News Логото на Pfizer пред централата на компанията в Ню Йорк. Снимка: Adam Rountree/Bloomberg News

Фармацевтичният гигант Pfizer ще купи американския си конкурент Anacor Pharmaceuticals в сделка, оценявана на $5,2 млрд., за да получи достъп до експерименталното лекарство на Anacor за лечение на екзема крисаборол, съобщи компанията на сайта си по-рано днес.

Офертата на Pfizer е да плати по $99,25 на акция в кеш, като това представлява премия от 55% спрямо цената, при която затвориха акциите на Anacor в петък (13 май). Макар и премията да изглежда висока, тя на практика почти покрива спада в цената на акциите на Anacor, които поевтиняха с 58% от пика, който достигнаха през август 2015.

В резултат на това веднага акциите на Anacor поскъпнаха с почти 54% до 98,50 долара за брой по време на търговията преди отварянето на пазара в понеделник. Акциите на Pfizer обаче поевтиняха леко.

Планира се сделката да приключи през третото тримесечие и може да започне да увеличава печалбата на Pfizer през 2018, коментира Bloomberg.

Стойността на собствения капитал по сделката е 4,45 млрд. долара при 44,87 млн. акции в обращение към 31 март, сочат данни на Thomson Reuters.

Лекарството на Anacor за лечение на екзема, за чието разрешение американските власти трябва да вземат решение на 7 януари 2017, може да постигне годишни продажби от 2 млрд. долара, прогнозира Pfizer. Между 18 и 25 млн. души в САЩ страдат от болестното състояние, чиито симптоми са хронични обриви, които могат да останат по кожата в продължение на над 2 седмици.

Главният изпълнителен директор на Pfizer Иън Рийд каза, че компанията търси да придобие продукти, които са близо до това да излязат на пазара. В същото време той обмисля да раздели бизнеса на две няколко месеца след като се провали сделката по придобиването на Allergan.

Мегасделката по придобиването на Allergan за $160 млрд. пропадна след като беше приет закон според който данъчните инверсии от осъществяването на сделката щяха да са значително по-малки спрямо първоначално очакваните. Pfizer плати обезщетение от $150 млн. след като отказа да продължи придобиването.

Последни новини
Още от Новини