Най-голямото бизнес лоби във Великобритания вижда Brexit като риск за растежа

Конфедерацията на британската индустрия понижи прогнозата си за растежа в страната

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

С приближаването на 23 юни – датата на референдума за това дали Великобритания ще остане в ЕС, или ще напусне блока – темата се превръща във все по-важен въпрос за пазарите.

Най-голямата бизнес организация във Великобритания – Конфедерацията на британската индустрия - също понижи прогнозата си за растежа в страната заради възможността от напускане на ЕС.

Новата прогноза на най-голямото бизнес лоби във Великобритания сочи, че БВП на страната ще расте с по 2% през тази и следващата година, докато според предишната прогноза се очакваше ръст от 2,3% през 2016 и 2,1% през 2017. Официалните данни за ръста на икономиката на Великобритания през първото тримесечие на 2016 показват забавяне до 0,4%.

Новината идва на фона на казаното от гуверньора на Английската централна банка Марк Карни и директорът на МВФ Кристин Лагард, а именно, че ако Великобритания напусне ЕС, това може да доведе до рецесия в страната.

Позицията на Конфедерацията на британската индустрия е, че „тъмен облак на несигурност е надвиснал над световния растеж, особено около забавянето на развиващите се пазари и изхода от референдума за ЕС, който охлажда плановете за инвестиции на някои компании“.

На този фон вестник Дейли Телеграф публикува писмо, подписано от 300 бизнесмени, които смятат, че излизане на Великобритания от ЕС ще се отрази добре на страната. Те казват, че бюрокрацията, идваща от Брюксел задушава стотици компании.

Дебатът продължи да се нажежава, като в неделя, 15 май, бившият кмет на Лондон Борис Джонсън – който е сред най-отявлените привърженици на излизане на Великобритания от ЕС направи паралел между ЕС и Хитлер.

Истината е, че историята през последните няколко хиляди години до голяма степен се повтаря, като различни хора и институции се опитват да преоткрият изгубеното детство на Европа, тази златна епоха на мир и просперитет по времето на римляните, като се опитват да я обединят. Наполеон, Хитлер, различни хора са го опитвали и завършва трагично“, коментира Борис Джонсън.

В същото време от Allianz Global Investor предупреждават, че облигациите на страните от периферията на еврозоната са прекалено скъпи, имайки предвид риска от Brexit, който може да доведе до сътресения на финансовите пазари. Премията между доходностите на облигациите на страни като Италия и Испания спрямо Германия са много ниски, коментират от Allianz Global Investor. За италианските облигации например тази премия е в размер на 135 базисни пункта.

Евентуално напускане на Великобритания на ЕС може да има отражение и върху Английската висша лига, в която играят много чужденци. При такова развитие на нещата много футболисти от най-богатата футболна лига в света ще имат нужда от визи, а според правилата такива могат да получат само тези с принос към спорта на най-високо ниво, или утвърдените на най-високо ниво.

Повече за ефектите от Brexit във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини