Влаковите билети и резервации - вече онлайн

Системата ще контролира контрольорите и ще генерира статистика за натовареността на маршрутите

Пътнически влак на Amtrak Acela напуска Вашингтон, САЩ. Българските пътнически влакове все още не изглеждат така, но вече ще можем да купуваме билетите си онлайн. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Пътнически влак на Amtrak Acela напуска Вашингтон, САЩ. Българските пътнически влакове все още не изглеждат така, но вече ще можем да купуваме билетите си онлайн. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Въвежда се система за издаване и резервации на билети за влак онлайн, която ще се използва от железопътните гари и бюра в страната. Тя ще позволява и купуване на билет от кондуктор във влака, когато на ЖП-гарата няма тази възможност, пише Investor.bg. 

"Информационно обслужване“ АД представи Централизирана система за издаване на билети и резервации в реално време. Системата ще се използва от железопътните гари и бюра в страната, както и ще позволи купуване на билет от кондуктор във влака.

Тя е абсолютно достъпна он-лайн през интернет и позволява закупуването на билети от всяка точка в света. Платформата обслужва всички жп дестинации в България.

Централизираната платформа ще замести настоящата система за билетоиздаване, която се използва от националния железопътен превозвач повече от 20 години. 
Внедряването на тази система ще подобри качеството на услугата по резервиране и закупуване на билети за пътуване с влак от клиентите на националния железопътен превозвач, заявяват от Министерството на транспорт.
Представя се възможност за издаване на различни видове билети – стандартен билет за 1 или повече пътници, малка група, семеен билет, кредитен билет, глоби и други; избор на маршрут  „от - до“ с възможност за еднопосочно или двупосочно пътуване; избор на влак/влакове; избор на класа на пътуване, запазено място според предпочитание на пътника, прилагане на намаление с жп карта, талон за превоз на колело или домашно животно.

Пътниците, които се качват от гари и спирки, на които няма каса, могат да закупят билет именно чрез тази система от кондуктора във влака. Билетоиздаването във влак работи чрез мобилна интернет връзка с централния сървър. Извършва се през мобилно устройство – таблет и мобилен принтер за отпечатване на билета. Всички данни се съхраняват на централния сървър, а таблетът служи единствено като средство за достъп до тях.

Централизираната система предоставя възможност за контрол от страна на кондуктора във влака. В случай на нередовен пътник, чрез нея се издава, както билет за нередовен пътник, така и глоба спрямо тарифите на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД.

Всяко действие на служителите, които работят с тази система, се записва и може да бъде проследено. Валидирането на билетите ще позволи на Звеното за вътрешен контрол на БДЖ-Пътнически превози да подобри контрола над изпълнението на служебните задължения на кондукторите.

Чрез валидирането на билетите по указания начин се натрупва статистическа информация за реалния брой на пътници по всички направления.

Последни новини
Още от Новини