По-малко бежанци влязоха в Гърция през април

Frontex отчита пренасочване на потока към Италия

Бежанци зареждат мобилните си телефони на границата между Гърция и Македония. 28/3/2016. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg Бежанци зареждат мобилните си телефони на границата между Гърция и Македония. 28/3/2016. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg

Броят на бежанците, пристигнали в Гърция през април 2016 спада с 90% спрямо предишния месец до по-малко от 2700 души, съобщи Frontex.

"Спадът на броя на пристиганията е резултат от няколко фактора, сред които турско-европейското споразумение и по-стриктният граничен контрол, приложен от Македония по границата с Гърция", се казва в съобщението.

"Спадът е рязък. Общо всички, пристигнали през април са по-малко от бежанците, пристигнали за ден само на Лесбос по време на пиковите месеци през 2015", съобщава изп. директор на европейската гранична агенция Фабрис Легери.

Сред имигрантите, пристигащи на гръцките острови най-много са сирийците. Гражданите от Еритрея, Египет и Нигерия са другата най-голяма група, която поема пътя през Източното Средиземноморие.

 

Италия

Значителният спад на пристиганията на егейските острови през април за пръв път от юни 2015 увеличи броя на мигрантите, влизащи в Италия.

 

Западни Балкани

Значително намаленият брой мигранти, допускани в Македония от Гърция продължава да се отразява на пътя през Западните Балкани, съобщава Frontex.

Броят на бежанците на външните граници на ЕС в региона спадна с една четвърт през април в сравнение с март до 3830. Влезли са малко повече от половината бежанци през рекордния период на април 2015.

 

Германия

Броят на бежанците в Германия през април намаля до двугодишно дъно, показват данни на МВР на Германия, цитирани от Bloomberg.

Данните подчертават зависимостта на канцлера Ангела Меркел от споразумението на ЕС с Турция за ограничаване на бежанците, влизащи в Европа от Гърция, пише агенцията.

Въпросите около надеждността на договора се увеличиха, след като преговарящият от турска страна, Ахмет Давутоглу реши на 5 май 2016 да се откаже от премиерския пост като не се кандидатира за лидер на Партията на справедливостта.

Последни новини
Още от Новини