Ватикана затяга финансовите условия

Прането на пари в банката на държавата джудже вече е невъзможно

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Затягането на финансовото управление на Банката на Ватикана е направило “невъзможно прането на пари в нея”, заяви Жан-Батист дьо Франсю, който я оглавява.

Банката, чието официално име е Институт за религиозни дейности (IOR), затегна своите правила и затвори хиляди сметки от 2012 насам, за да се справи с лошия мениджмънт, който имаше в миналото, предава Investor.bg.

Мисията на банката е да управлява парите на Римокатолическата църква. Но в продължение на десетилетия е позволявала на хиляди италиански граждани да ползват сметки в нея, а според органите на реда това им е помагало да перат пари и да укриват данъци.

Банката на Ватикана притежава 5,8 млрд. Евро в активи на клиенти от цял свят, предимно църкви, епархии и други католически институции.

Жан-Батист дьо Франсю, който я оглави през 2014, заяви, че новите правила са “изключително стриктни”.

“Някой, който би се изкушил да използва сметка в институция, за да пере пари, на последно място би дошъл да го направи в IOR”, коментира той пред Радио Ватикана.

Справянето с тези проблеми е чувствителен въпрос, с който папа Франциск се сблъсква в опит да промени изцяло бюрократичния лабиринт на Ватикана години след скандала. Прогрес има, но заподозрените трябва да се преследват по-агресивно, посочи европейският регулатор Moneyval миналата гдоина.

Франсю заяви, че банката е закрила 4935 сметки откакто папа Бенедикт стартира този процес през 2012. Повече от тях не са били активни от десетилетия или са разполагали с малко средства, а притежателите им не са отговаряли на критериите. 

Последни новини
Още от Новини