Ръст на продажбите на дребно в САЩ през април

През април продажбите на автомобили се увеличават с 3,2%, което е най-голямото повишение от март 2015

Снимка: Mike Kane/Bloomberg Снимка: Mike Kane/Bloomberg

Продажбите на дребно в САЩ през април отчитат най-голямото си повишение от една година насам. Американците купуват повече автомобили и редица други стоки, като данните предполагат, че икономиката набира инерция, след като почти стагнира през първото тримесечие, съобщава Investor.bg.

Министерството на търговията обяви, че продажбите на дребно растат с 1,3% на месечна база през април. Данните за март са ревизирани нагоре, като спадът е 0,3%, а не 0,4%, както беше първоначално съобщено.

Когато се изключат автомобилите, бензинът, строителните материали и услугите в сферата на хранителния сектор, повишението е 0,9% през април. 

Стабилното покачване е сигнал, че икономическият растеж вероятно се ускорява, след като през първото тримесечие повишението на БВП беше 0,5%. През последните три месеца на 2015 ръстът беше 1,4 на сто.

Продажбите на дребно отчитаха слаб ръст отчасти защото макар и стабилен, трудовият пазар не генерираше достатъчно силен ръст на заплатите. Освен това според редица икономисти спестените пари от евтините горива през последната година и половина са били абсорбирани от по-високите разходи за наем и здравеопазване.

През април продажбите на автомобили се увеличават с 3,2%, което е най-голямото повишение от март 2015. Предходния месец беше отчетено понижение от 3,2 на сто по този показател.

Последни новини
Още от Новини