Германската икономика с най-бърз ръст от 2 години насам

Растежът през Q1 на 2016 подкрепен от потреблението

Производство на компоненти за вклакове във фабрика на Alstom в Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Производство на компоненти за вклакове във фабрика на Alstom в Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Германската икономика нарасна с най-бърз темп от 2 години насам през първото тримесечие на 2016. БВП на Германия расте с 0,7% на тримесечна база, което е над очакванията за ръст от 0,6%.

Вътрешното потребление се оказва ключово за тримесечието като цяло и успява да неутрализира ефектите от забавянето в търговията в световен мащаб.

Спрямо първото тримесечие на 2015 растежът е 1,6%, като прогнозите на икономистите също са надхвърлени с 0,1%.

Германската икономика спечели от рекордно ниската безработица, което подкрепи потреблението. Въпреки положителните новини и разхлабената парична политика на ЕЦБ, която също би трябвало да подкрепи растежа в краткосрочен план, от Германската централна банка остават умерени, като дори изразяват притеснения. Очакванията на Бундесбанк са инерцията да се забави през текущото тримесечие, като притесненията по отношение на Китай остават. Китай е третият най-важен търговски партньор на Германия.

„Домакинствата и държавата увеличиха разходите си в началото на годината. Значително повече беше инвестирано в строителство и съоръжения“, пише в съобщение на статистическия офис.

Данните за месец март обаче наистина подсказват, че има поводи за притеснения за текущото тримесечие. През март индустриалното производство на Германия се сви, докато през април бизнес доверието в най-голямата европейска икономика също се понижи.

Последни новини
Още от Новини