Германия дава $15 млн. за енергийна ефективност

За да изпълни целите си за намаляване на въглеродните емисии до 2020 Германия ще поощрява финансово собственици, които пестят енергия

Вятърни централи и високоволтови трасета. Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Вятърни централи и високоволтови трасета. Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Правителството на Ангела Меркел предлага на домакинства и предприятия поне 13 млрд. евро ($14,8 млрд.), като заеми и субсидии през следващите четири години, за да бъдат намалени въглеродните емисии, които се изхвърлят от тяхната собственост, пише Bloomberg.

Средствата, които са предвидени в средносрочния федерален бюджет, ще бъдат отпуснати на собствениците на имоти, които се включат в програми за намаляване на енергийната и топлинна консумация. Това каза министърът на икономиката и енергетиката. Около 5 млрд. евро се предлагат в програми на банката за развитие във Франкфурт, KfW .

Германия e най-големият производител на въглеродни емисии в Европа. Страната се бори да достигне поставените цели и да намали газовите емисии с 40% до 2020 в сравнение с нивата от 1990 година. Тя отбеляза намаляване със 27% миналата година, но секторите, свързани с топлинната ефективност, транспорта и селското стопанство изостават. Около 30% въглеродните емисии в Германия идват от отопление на сгради, казват от министерството.

"Най-чистата и най-евтина енергия е тази, която не се използва от всички", заяви министърът на икономиката и енергетиката Зигмар Габриел пред репортери в Берлин. „Но само чрез разширяване на употребата на енергия от възобновяеми източници няма да успеем да постигнем начертаните цели за опазване на климата“.

Правителство на Меркел се опитва да направи фина настройка на ръста на вятърната и слънчева енергия, които причиниха затруднения на преносните мрежи. През 2017 година ще бъдат въведени търгове за чиста енергия, които ще изострят ангажиментите, поети в течение на десетилетия във връзка с програми за гарантиране на плащане. Тези субсидии превърнаха Германия в държавата с най-скъпа електроенергия в Европа, след Дания.

Последни новини
Още от Новини