Държавните разходи на Китай забавят ръста си

През април приходите растат по-бързо от разходите

Си Дзинпин, президент на Китай, подел антикорупционната кампания в страната. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Си Дзинпин, президент на Китай, подел антикорупционната кампания в страната. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Държавните разходи в Китай забавят ръста си през април 2016, като нарастването им спрямо април 2015 достига 4,5%. Това представлява рязко забавяне спрямо нарастването от 20,1%, което беше регистрирано през март. Това показват данни на финансовото министерство на втората по големина световна икономика.

Целта на китайското правителство е да увеличи фискалните разходи през тази година, с което бюджетния дефицит да достигне 3% от БВП, след като икономиката на страната забави растежа си до 25-годишно дъно през миналата година.

Повече усилия обаче ще бъдат вложени и в приходната част на бюджета на страната, като през април приходите в хазната растат 14,4% спрямо година по-рано.

Приходите от данъка върху бизнеса растат със 74,8%, след усилията на местните власти да съберат дължимите към тях суми.

Китай осъществи реформа за замяна на т. нар. бизнес данък с данък добавена стойност във всички индустрии, като мярката влезе в сила от 1 май. Правителството се надява да понижи данъците с над 500 млрд. юана през 2016.

През първите 4 месеца на 2016 разходите на правителството растат с 12,4% спрямо първите 4 месеца на 2015, докато приходите растат с 8,6%.

Прекомерният дълг и продължаващото задлъжняване на частния и държавния сектор в Китай са сред основните притеснения, обхващащи китайската икономика от началото на годината.

Последни новини
Още от Новини