БВП на Хонконг се свива неочаквано през първото тримесечие

Спадът на продажбите на дребно и забавянето на жилищния пазар са сред основните причини

Снимка: Sam Kang Li/Bloomberg Снимка: Sam Kang Li/Bloomberg

БВП на Хонконг се свива неочаквано през първото тримесечие на 2016, след като спадът на продажбите на дребно и забавянето на жилищния пазар натежаха върху представянето на икономиката, пише Bloomberg.

Икономиката се свива с 0,4% през първите три месеца на годината спрямо предходното тримесечие, сочат данни на правителството, обявени в петък. Медианната прогноза на анализатори, анкетирани от Bloomberg News, беше за ръст от 0,1%. БВП на Хонконг се разширява с 0,8% спрямо година по-рано.

Продажбите на дребно в Хонконг спадат за 13-ти пореден месец през март, с което записват най-дългия си период на понижение от 1999 насам. Слабите резултати до голяма степен се дължат на продължаващото намаляване на китайски туристи. По данни на туристическо бюро в Хонконг се очаква спадът на китайските посетители да достигне 3,2% през тази година.

„Поне през следващите пет до шест месеца не виждаме позитивен фактор, който може да задвижи икономическия растеж“, каза Реймънд Йенг, икономист на Australia & New Zealand Banking Group Ltd в Хонконг.

„Външната среда се влошава през последното тримесечие в резултат на слабия икономически растеж в глобален мащаб и резките промени във финансовите и монетарни условия, което води до по-сериозно забавяне на търговията със стоки и услуги“, посочват от правителството. „Вътрешната активност също губи инерция на фона на слабата глобална перспектива, придружена от увеличаващите се рискове, които оставят отражение върху нагласите на пазарните участници.“  

Последни новини
Още от Новини