Бразилия с нов финансов министър

Това е бившият ръководител на централната банка Енрике Мейрелес

Мишел Темер. Снимка: Lula Marques/Bloomberg Мишел Темер. Снимка: Lula Marques/Bloomberg

Изпълняващият длъжността президент на Бразилия Мишел Темер назначи бившия ръководител на централната банка Енрике Мейрелес за министър на финансите. Бившият губернатор на щата Сао Пауло Хосе Сера пък заема поста министър на вътрешните работи, обяви AFP, позовавайки се на източници от обкръщението на Темер.

По-рано Темер подписа уведомление за временното отстраняване на Дилма Русеф от поста държавен глава, а след този ход самият той започна да изпълнява президентските функции в страната.

Той обяви списък от общо 21 министри, който може да бъде разширен, предава БТА.

Мейрелес, който наследява поста на Нелсон Барбоза, беше управител на централната банка по време на цялото управление на президента Луис Инасио Лупа да Силва между 2003 и 2010. Той е 70-годишен инженер и мениджър, привърженик на ортодоксалните парични политики, а назначението му се смята за жест към пазарите, като се има предвид това, че от две години Бразилия преживява остра икономическа криза и рецесия.

Дълго време Майрелес беше член на основната дясна формация на Бразилската социалдемократическа партия, но я напусна. След това се присъедини към голямата центристка партия Бразилско демократично движение на Темер.

74-годишният Хосе Сера беше не само губернатор, но и министър на здравеопазването - пост, на който работи в посока борбата със СПИН и популяризиране на генеричните лекарства. Той е член на Бразилската социалдемократическа партия, а на два пъти загуби на президентски избори. За първи път това се случи през 2002 от Лула да Силва, а след тов апрез 2010. беше изпреварен от Дилма Русеф. Сега той сяда на мястото на Мауро Вейера.

По-рано днес Дилма Русеф направи официално изявление, в което обяви, че ще продължи да се бори срещу импийчмънта си. Тя твърди, че не е извършила престъпление и е невинна. 

Последни новини
Още от Новини