Японските автомобилни производители ударени от йената

Nissan и Toyota очакват спад в печалбите

Toyota Yaris L на автосалона в Пекин, 24/4/2016. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg Toyota Yaris L на автосалона в Пекин, 24/4/2016. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Най-големият японски автомобилен производител – Toyota– каза, че годишната печалба на компанията за финансовата година, която ще приключи на 31 март 2017, ще се понижи с до 35% до 1,5 трилиона йени или около $13,8 млрд. долара. Това е доста под очакванията на анализаторите за печалба от 2,19 трилиона йени.

Това се случва след 3 поредни години на рекордни печалби, подкрепяни от слабата йена, която помогна на Toyota. Около 80% от продажбите на компанията се правят зад граница и движенията във валутните курсове оказват сериозно влияние. От 2012 до началото на 2016 йената поевтиняваше, тласкана от разхлабената парична политика на Японската централна банка. От началото на годината обаче японската валута поскъпна въпреки действията на паричната институция, което се очаква да има негативно отражение върху продажбите и печалбите на компании, които разчитат на износа, като Toyota.

Президентът на компанията Акио Тойода каза, че иска Тойота да стане по-независима от движения във валутните курсове. В тази насока се ускоряват строежите на заводи извън Япония.

Финансовата 2016-2017 ще бъде първата от последните 5 години, в които движението на йената ще окаже негативно влияние върху печалбите на компанията.

На този фон друг японски автомобилен производител – Nissan– също прогнозира печалби, които пропускат очакванията. Компанията очаква нетната и печалба за фискалната година да нарасне слабо до 525 млрд. йени, докато очакванията бяха за ръст до 548,6 млрд. йени.

В същото време обаче Nissan Motor се готви да придобие 34-процентов пакет от акциите на Mitsubishi Motors, като за целта ще плати 1,8 млрд долара. Това съобщи японската телевизия NHK, според която сделката е пред финализиране. Остава единствено през тази седмица управителният съвет на Mitsubishi да се събере и да реши дали да приеме предложението на Nissan.

 

Последни новини
Още от Новини