Корупцията струва на света $2 трлн. годишно

Заключението е от нов доклад на Международния валутен фонд

Снимка: Paulo Fridman/Bloomberg Снимка: Paulo Fridman/Bloomberg

Корупцията и даването на подкупи струват на световната икономика до 2 трлн. долара годишно – пари, които могат да се използват вместо това за борба с бедността, създаването на нови работни места и опазване на околната среда.

Нов доклад на Международния валутен фонд (МВФ) разкрива, че парите, загубени заради корупция всяка година, се равняват на 2% от глобалния брутен вътрешен продукт.

Ръководителят на МВФ Кристин Лагард отбелязва, че преките икономически щети заради корупцията са ясни. Непреките обаче може да се окажат още по-лоши, „водейки до слаб ръст и по-голямо неравенство на доходите.“

„Това подкопава доверието в правителството и етичните стандарти на гражданите“, казва тя в изявление относно доклада, цитиран от Investor.bg.

Лагард изтъква, че инвеститорите търсят държави, чиито държавни служители не са склонни към корупция, защото искат да са сигурни, че няма да им се налага постоянно да плащат подкупи.

МВФ определя корупцията като „злоупотреба с публична длъжност за лично облагодетелстване." Фондът обаче включва също и укриването на данъци и произволни данъчни изключения, които обезкуражават гражданите да плащат данъците си.

В доклада се разглеждат различните начини, по които корупцията влияе на икономическото развитие.

Така например подкупите и корупцията отслабват банковите системи и изключват хората от финансовите пазари.

МВФ отбелязва още, че социалните и екологичните щети от корупцията са значителни, като водят до слабо прилагане на регулациите, повече замърсяване и разрушаване на природните ресурси.

В доклада се препоръчва на държавите да приемат международни стандарти за фискална и финансова прозрачност за борба с корупцията и да се създаде реална заплаха за съдебно преследване на подобни престъпления.

Свободните медии също се посочват като ключов фактор за разрешаване на проблема.

Докладът беше разпространен късно снощи в навечерието на днешната антикорупционна среща на високо равнище в Лондон. На нея се очаква да присъстват близо 40 държавни и правителствени лидери.

Последни новини
Още от Новини