Китай инвестира милиарди в нова инфраструктура

През първото тримесечие инвестициите в сектора бяха повишени с 20%

Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Китай възнамерява да разшири своята транспортна мрежа с огромни инвестиции. До 2018 в общо 303 проекта ще бъдат вложени около 632 млрд. евро. Парите ще бъдат инвестирани в жп транспорта, улици, водни пътища, летища и транспорта на близки разстояния, обяви Министерството на транспорта, цитирано от DPA.

Държавната комисия за планиране и реформа (NDRC) ще се фокусира върху разширяването на високоскоростните отсечки и междуградските връзки, така че "да покрие нуждите на икономиката". Още през първото тримесечие инвестициите в инфраструктурата бяха рязко повишени с 20 на сто на годишна база, предава Investor.bg.

Повишените държавни разходи се смятат за причина за това, че втората по големина икономика след тази на САЩ наскоро отново донякъде се стабилизира. От друга страна обаче това кара експертите да се притесняват, защото се увеличава дългът. Регионалните правителства пък се опитват да не влагат пари в нерентабилни сектори, като металургията.

Инвестициите в борещия се с намаляващите цени на суровините добивен сектор през първото тримесечие спадат с 18% и по този начин с най-бързия темп от 2004, съобщи статистическата служба на страната. От друга страна, инвестициите, привлечени в инфраструктурата, скачат с 19,6 на сто. Правителството позволи на регионалните правителства да прибегнат и до облигационния пазар за финансирането на подобни проекти.  

Последни новини
Още от Новини