AЦБ понижи прогнозите си за икономическия ръст

Финансовата институция оправда пазарните очаквания и остави основния си лихвен процент непроменен

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg *** Local Caption *** Mark Carney Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg *** Local Caption *** Mark Carney

Английската централна банка (АЦБ) понижи прогнозите си за икономическия ръст в Обединеното кралство. Според икономистите БВП на Великобритания ще нарасне с 2% тази година, а не с 2,2% каквато беше предишната прогноза, съобщава Investor.bg

Освен това са понижени очакванията и за 2017 - от 2,4% на 2,3%.

Прогнозата за 2018 е понижена от 2,5% до 2,3% ръст на икономиката. 

Както се очакваше, АЦБ остави основния си лихвен процент без промяна, каквито бяха и очакванията, съобщи WBPonline. Деветимата членове на комисията по парична политика са гласували единодушно да оставят лихвата на исторически ниското ниво от 0,5%. 

Иън Маккафърти, който подкрепяше повишение с 25 базисни пункта на всяко заседание между август 2015 и януари 2016, за четвърти пореден път се присъединява към останалите си колеги в комисията.

На предишното си заседание банката очаквано остави ставките без промяна, но сигнализира, че е по-вероятно в бъдеще лихвите да се покачват, а не да се понижават, за да се върне инфлацията по устойчив път към целевото ниво от 2%. 

Без повишение на лихвите през 2018.

Банката очаква потребителските цени да се върнат към целевото ниво от 2% в средата на 2018. Освен това предвид настоящите рискове около Brexit, дори и страната да остане членка на ЕС, едва ли ще има повишение на лихвените проценти преди 2018.

„С отшумяването на ефекта от спада в цените на петрола и хранителните продукти, инфлацията трябва да се повиши механично през идната година“, пише в доклада за инфлацията. „Свръхкапацитетът се очаква да бъде елиминиран в началото на 2017, което ще увеличи натиска във възходяща посока при инфлацията“, очакват централните банкери.

В доклада за инфлацията АБЦ изследва ефектите от медийния шум около Brexit върху различните класове активи. Най-видимият резултат от това е обезценяването на лирата с 9% от ноември до сега. Около половината от това обезценяване се дължи именно на несигурността около евентуално излизане на страната от ЕС.

„Повишената несигурност прави макроикономическите и финансови показатели по-малко информативни от обикновено“, посочват икономистите от Английската централна банка. 

Те се затрудняват да анализират доколко натискът над икономическия ръст се дължи на деликатната обстановка преди референдума и дали растежът ще се засили или отслабне, ако го няма фактора Brexit.

„Предвид затрудненията да се идентифицират основните сигнали в икономическите данни Комисията реагира по-предпазливо от обикновено към данните преди референдума“, пише в стенограмата от днешното заседание.

Всички прогнози в доклада за инфлация от май са направени при презумпцията, че британците решат да останат в Европейския съюз на референдума на 23 юни.

В случай на Brexit

Централните банкери предупреждават, че вот в подкрепа на излизането от съюза би променил както прогнозите за ръста на БВП и инфлацията, така и рамката на паричната политика. Потребителите може да отложат разходи, а компаниите да забавят решения за инвестиции, което пък вероятно ще увеличи безработицата. При подкрепа на Brexit АЦБ допуска и поевтиняване на лирата, при това рязко.

Комбинацията от тези ефекти може да доведе до по-слаб растеж и по-рязка инфлация, отколкото заложените прогнози в днешния доклад. Това от своя страна ще създаде дилема пред централните банкери, когато определят нивата на ливхените проценти.

„При такива обстоятелства банката ще е разкъсване между стабилизиране на инфлацията от една страна, и балансирането на ръста на БВП и заетостта, от друга“, пише още в стенограмата.

Последни новини
Още от Новини