Apple отново е номер едно в света

Американската марка се оценява на 154,1 млрд. долара

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Американската марка Apple се оценява на 154,1 млрд. долара, което е с 87% повече от втората в списъка Google, която се оценява на 82,5 млрд. долара, сочи актуализираната класация на списание Forbes.

Топ 5 формират марките Microsoft (75,2 млрд. долара), Coca-Cola (58,5 млрд. долара) и Facebook (52,6 млрд. долара), предава Investor.bg.

Социалната мрежа обаче се нарежда начело в друга категория - най-бързо поскъпваща марка, като регистрира ръст от 44%, превръщайки се в лидер в това отношение за втора поредна година. Активните потребители на мрежата достигнаха 1,65 млрд. души в световен мащаб. Средно всеки от тях прекарва по 50 минути във Facebook или друга част от бизнеса на Марк Зукърбърг - Instagram. 

В първата десетка попадат и японският автомобилен концерн Toyota, чийто бранд се оценява на 42,1 млрд. долара, американският конгломерат Disney с 39,5 млрд. долара и веригата за бързо хранене McDonald's с около 39 млрд. долара.

Samsung заема 11-то място в списъка от 100 позиции, като стойността на марката е 36,1 милиарда долара. 

Изданието отбелязва, че последната продукция на прозводителя на електроника не се отличава особено от продукцията на конкурента Apple при устройствата. На iPhone, въпреки по-високата цена, се падат почти половината от продадените смартфони в САЩ.

Forbes започна да изготвя класацията през 2010.

Последни новини
Още от Новини