Възход за британската индустрия

Най-голям принос оказва секторът на комуналните услуги

Централата на ЕЦБ във Франкфурт. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Централата на ЕЦБ във Франкфурт. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Британското индустриално производство нарасна през март, подпомагано от ръста в производството на електроенергия, съобщaва Investor.bg

Индустриалното производство се увеличи с 0,3% на месечна база през март, след като се сви с 0,2% през февруари, обяви Националното статистическо бюро. Въпреки това резултатът остана под пазарните очаквания от ръст от 0,5 на сто.

Най-голям принос оказва секторът на комуналнитее услуги (ръст от 3,3%), докато фабричното производство (около 70% от индустрията) нарасна с 0,1% през март след спада от 0,9% през предходния месец. Промяната в посоката през този месец се дължи главно на увеличеното производство на машини и автомобили за износ. 

Въпреки положителните данни през март индустриалното производство спада с 0,4% през цялото първо тримесечие на годината спрямо последните три месеца на 2015, за което допринесе забавянето на британската икономика като цяло.

Великобритания е изправена пред нестабилен глобален растеж и несигурност какви ще са резултатите от референдума за членствотпо на страната в ЕС през юни. Страната беше една от най-бързо растящите големи развити икономики за последните няколко години. Обединеното кралство обаче разчиташе до голяма степен на услугите за генериране на растеж, като по този начин се усложняват плановете за по-балансирана икономика.

Евентуалният Brexit възпира бизнеса и заплашва потребителските разходи, предупреди по-рано централната банка на Англия Bank of England.

Очаква се в четвъртък банката да публикува прогнозата за икономическия растеж и инфлацията на Острова. Анализаторите очакват централната банка да сигнализира, че не предстои увеличение на лихвените проценти. 

Последни новини
Още от Новини