Как се създават лидерите на бъдещето

Международна конференция Образование и бизнес - Бъдещите лидери, част II, 11.05.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В организациите се създава нов тип лидерство, а именно смарт лидерството. За да отговори на тези предизвикателства, Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" създаде магистърската програма Лидерство в глобална среда, която е първата и единствена в страната и включва модерни, иновативни и креативни методи на преподаване. Това заяви доц. д-р Миглена Темелкова по време на международната конференция "Образование и бизнес - Бъдещите лидери",организирана от Bulgaria ON AIR и Bloomberg TV Bulgaria на 11 май 2016. 

"Основното, което трябва да притежава един лидер, е умението за решаване на конфликти по конструктивен начин.", каза проф. д-р Анатолий Занковский от Руската академия на науките (Prof. Anatoly Zankovsky, PhD, Russian Academy of Sciences). "Всички големи лидери, за които можем да се сетим, са живели в миналото. Днес липсата на лидери се усеща все повече заради бързите темпове, с които се променя всичко около нас": 

"За да си лидер, трябва да има някой, който да те следва, независимо какво правиш", каза Страци Кулински, новият ректор на Американски университет в България. Според него университетът трябва да насърчава и развива у студентите критичното мислене, уважението към различните гледни точки, емоционалната интелигентност и желанието за развитие през целия живот. 

Ангелос Георгиу, който управлява отдела за ритейл услуги на Nielsen за България (Angelos Georgiou, Retailer Services Group Account Manager, Nielsen Bulgaria​), открои пет качества, които трябва да притежават лидерите - да познават глобалната конкуренция, да се движат една крачка пред технологиите, да ръководят демократично своя екип, да взимат под внимание нуждите на хората в екипа си и да бъдат гъвкави:

Джордж Харос, главен изпълнителен директор на People Solutions ICAP (George Haros, CEO People Solutions Division ICAP), говори по темата как образованието развива полезните умения у младежите. "Те трябва да се научат как да учат правилно, да бъдат ангажирани с работодателите си и да бъде развивана дигиталната им грамотност":

Според Аделина Костова, мениджър Управленско развитие за Европа, Близък Изток и Северна Африка в Nestle България (Adelina Kostova, Zone Europe Management Development and L&T Manager Nestle S.A.​), подготовката на лидерите започва още от ученическата скамейка, а връзките с бизнеса имат основно значение. Компанията залага на разработени модели на менторство и коучинг, които да развиват лидерството: 

Успешната формула за това как се става лидер е следната: Лидерство = Иновации + Инвестиции. Това заяви Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. "Лидерството в бъдеще ще се изразява в това да властваш върху иновациите. За да се случи, ще бъдат необходими инвестиции. БАИ ще работи, за да извоюва на България лидерство в сферата на иновациите."

Въпросите към лекторите и техните отговори може да видите тук:

Вижте още снимки от събитието.

Последни новини
Още от Новини