EБВР очаква ръст от 2,5% на българската икономика през 2016 и 2017

ЕБВР очаква икономиките от Централна Европа, Прибалтика и Югоизточна Европа да извлекат ползи от ниските разходи за енергоносителите и благоприятната парична политика в еврозоната

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) прогнозира, че през 2016 и 2017 българската икономика ще расте с по 2,5%, предаде Investor.bg.

Оценката за тази година е ревизирана в положителна посока, като ако се сбъдне, растежът ще бъде малко над, но близо до средния за региона на Югоизточна Европа. Това става ясно от очакванията на международната финансова институция, оповестени в доклада „Регионални икономически перспективи”, представен в рамките на годишната среща на банката, провеждаща се в централата ѝ в британската столица Лондон.

За сравнение – в предишната си прогноза, оповестена през ноември 2015, ЕБВР очакваше, че брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще се увеличи с 2 на сто. Сега за пръв път има очакванията и за прираста на родната икономика през 2017. Темпото от 2,5% би било по-бавно от регистрираните през 2015 3%.

Тогава основен двигател беше износът, както посочва и банката, следван от потреблението. Според ЕБВР именно вътрешното търсене обаче ще е първостепенният фактор, който ще способства за растежа през тази и следващата година. То ще получи тласък от по-високия разполагаем доход на фона на увеличението на минималната работна заплата с 10,5% от януари 2016 и подобряващите се условия на трудовия пазар. Растящото потребление ще ограничи приноса на нетния износ за растежа, оценява ЕБВР.

Как националното стопанство стартира 2016 ще разберем в петък, когато Националният статистически институт ще оповести експресните оценки за БВП през първото тримесечие на новата година.

Все пак очакваният ръст от 2,5% за 2016 би бил малко по-бърз от прогнозираните 2,4% средно за региона на Югоизточна Европа, в който ЕБВР причислява България, заедно със страни като Албания, Босна и Херцеговина, Кипър, Македония, Гърция, Косово, Черна гора, Румъния и Сърбия. Сред тях ЕБВР залага, че най-силен икономически ръст от 4 на сто ще запишат Румъния и Черна гора, а единствена Гърция ще отчете спад на икономиката през 2016.

Като цяло ЕБВР заключава, че икономиките в региона показват скромни признаци за възстановяване след пет поредни години на забавяне на растежа, но очаквания за 2016 напредък е малко по-песимистичен в сравнение с прогнозата, направена преди шест месеца.

ЕБВР прогнозира, че през тази година икономическият растеж в 36-те държави, участващи в капитала на банката, ще бъде в рамките на 1,4 на сто, което би било по-бавно темпо спрямо предходната прогноза от 1,6 на сто. Все пак оценката е по-висока в сравнение с постигнатия среден ръст от 0,5% през 2015. Банката очаква допълнително ускорение до 2,5% в края на 2017.

Прогнозата се основава на последващия спад на цената на петрола от последната оценка насам, нарасналата волатилност на глобалните финансови пазари, по-слабите капиталови потоци към развиващите се пазари в целия свят, слабостите при глобалната търговия и увеличеното геополитическо напрежение.

Рискове пред последната прогноза представляват евентуално затягане на геополитическото напрежение, вероятността за рязко икономическо забавяне в Китай, ниски цени на суровините за дълго време и евентуален допълнителен срив в цената на петрола.

Според ЕБВР ниските цени на суровините и рецесията в Русия продължават да притискат икономиките от Централна Азия, Източна Европа и Кавказ. На този фон банката очаква през тази година Украйна да се върне към растежа, който да е от 2 на сто през 2016 и 2017, основно заради изпълнението на структурните реформи. 

ЕБВР очаква икономиките от Централна Европа, Прибалтика и Югоизточна Европа да извлекат ползи от ниските разходи за енергоносителите и благоприятната парична политика в еврозоната. В доклада се посочва факта, че за разлика от експанзивната парична политика на Европейската централна банка, Федералният резерв на САЩ увеличи лихвите от последния доклад насам.

Пазарите очакват щатската централна банка да увеличи лихвите още през 2016, но само малко, имайки предвид разпродажбите на глобалните пазари в началото на годината. Имайки предвид очакваното затягане на курса на паричната политика в САЩ, капиталовите притоци към развиващите се пазари се очаква да останат ниски в следващите години, пише още в доклада.

Растежът в Турция – една от страните, която е изложена най-много на резките промени в капиталовите потоци, се очаква да се забави до 3,2% през тази година спрямо четирите процента през 2015. Прогнозата за югоизточната ни съседка е помрачена от влошените перспективи пред туризма заради последните терористични атаки и руските санкции.

В Русия ЕБВР очаква рецесия и през 2016, като за свиването от 1,2 на сто ще допринесат ниските цени на петрола и ограничената способност за осигуряване на финансиране за инвестиции. Едва през 2017 институцията прогнозира ръст – от 1 на сто.

Състоянието на руската икономика, успоредно с ниските цени на суровините, ще продължат да тежат на растежа в региона на Централна Азия, където прогнозите са леко занижени. ЕБВР подчертава, че страните с по-тесни връзки с Русия са най-засегнати.

Последни новини
Още от Новини