ЕБВР е инвестирала в България над 100 млрд. евро

Само за 2015 са инвестирани рекордните 9,4 млрд. евро в над 380 проекта

Ще пътува ли София с нови автобуси? Снимка:  Dinka Spirovka/ Bloomberg News. Ще пътува ли София с нови автобуси? Снимка: Dinka Spirovka/ Bloomberg News.

От началото на дейността си в България през 1993 г. до днес Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е инвестирала над 3,33 млрд. евро в общо 228 проекта. От създаването си през 1991 г. досега пък финансовата институция е вложила над 105 млрд. евро в около 4 500 проекта, предава Investor.bg.

Само за 2015 са инвестирани рекордните 9,4 млрд. евро в над 380 проекта. Това каза президентът на ЕБВР Сума Чакрабарти в рамките на 25-ата годишна среща на финансовата институция, която се провежда в централата й в британската столица Лондон.

По думите на Чакрабарти, чийто 4-годишен мандат изтича и днес ще бъде направен избор на нов ръководител на институцията, инвестициите на банката имат огромно значение и влияние за икономиките на държавите, в които оперира.

Той припомни, че първият финансиран проект е полски и подчерта, че въпреки усилията различията по отношение развитието на страните в региона на Централна и Източна Европа и Прибалтика са се увеличили. Банката вече отбеляза умереното възстановяване на страните, в които оперира, въпреки продължаващите предизвикателства.

Чакрабарти, който отново е кандидат за поста, съобщи и за взетото от Борда на директорите решение до 2020 г. делът на инвестициите в проекти за опазване на околната среда и енергийна ефективност да нарасне не до 25%, а до 40% от общите „зелени“ инвестиции на банката.

Другият кандидат за поста президент на ЕБВР е гуверньорът на Централната банка на Полша Марек Белка. Изборът ще решен след тайно гласуване. Новият президент трябва да получи поне 34 гласа от акционерите на банката, т.е. да бъде избран с обикновено мнозинство, тъй като акционерите са 67.

Дискусиите около кандидатурите, изказванията на кандидатите са закрити за медиите, като се очаква да приключат в 20 часа българско време.

Последни новини
Още от Новини