Забавянето на Китай спъва Nokia

Продажбите на телекомуникационно оборудване на финландската компания са спаднали повече от очакваното

Колички демонстрират 5G възможности. MWC 2016. Барселона. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Колички демонстрират 5G възможности. MWC 2016. Барселона. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Продажбите на телекомуникационно оборудване на Nokia са спаднали повече от очакваното през първото тримесечие, съобщава Investor.bg. В тази връзка финландската компания предупреди, че приходите от основния ѝ бизнес ще се свият през тази година във връзка със забавянето на търсенето в Китай.

В първия си отчет след поемането на контрола над конкурента Alcatel-Lucent през януари Nokia повиши прогнозата си за годишното икономисване на разходи от сливането, посочвайки, че очаква икономии от над 900 млн. евро в рамките на 2018, в сравнение с предишната прогноза за около 900 млн. евро.

Нетните приходи от продажби на бизнеса с мрежи са се е свили с 8% спрямо година по-рано до 5,18 млрд. евро. Сумата не успя да оправдае очакванията на анализаторите за 5,51 млрд. евро.

Nokia заяви, че очаква продажбите на нейното мрежово подразделение за цялата година да се свият във връзка със слабите инвестиции от страна на мобилните оператори, както и заради фокуса върху интеграцията на Alcatel-Lucent.

Nokia придоби Alcatel за 15,6 млрд. евро – ход, който ще помогне на финландската компания да се конкурира по-успешно с шведската Ericsson, както и с китайския играч Huawei, на един пазар, чийто растеж е ограничен и има ценови натиск.

Печалбата на мрежовото подразделение на Nokia преди данъци и такси за първото тримесечие е скочила с 61% спрямо година по-рано до 337 млн. евро. Това е повече от средната прогноза за 270 млн. евро, направена от анализаторите, анкетирани от Ройтерс.

Въпреки това общата оперативна печалба на компанията, която включва печалбата от патентите на Nokia, достигна 345 млн. евро, като почти съвпадна с очакваните от експертите 349 млн. евро.

Последни новини
Още от Новини