Spotify черпи тласък от Apple Music

Услугата за музикален стрийминг се сблъсква с конкуренция на повече фронтове

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Музикалната стрийминг услуга Spotify се радва на по-бърз темп на растеж след старта на конкурентната услуга Apple Music през юни миналата година, обяви един от ръководителите на шведската фирма, цитиран от Reuters.

Spotify, която е основана в Стокхолм преди 10 години, сега има близо 100 млн. потребители на повече от 59 пазара, въпреки увеличаваща се конкуренция и факта, че досега не е генерирала печалба.

"Страхотно е, че Apple е в играта. Тя определено увеличава популярността на стрийминга. Трудно е да изграждаш сам цяла индустрия“, коментира Джонатан Фостър, вицепрезидент на Spotify, който е един от първите служители на компанията. „Откакто Apple Music стартира, ние растем по-бързо и привличаме повече потребители отпреди“.

В момента Spotify има 30 млн. абонати, които плащат за нейните услуги, което я прави пазарен лидер в музикалния стрийминг. От своя страна Apple Music твърди, че има 13 млн. абонати на платената си услуга от старта миналата година. Услугата е достъпна в общо 100 страни.

Но Spotify се сблъсква с конкуренция на повече фронтове. Не става дума само за Apple, а за играчи като Pandora Media и по-нови имена като германския стартъп SoundCloud и стрийминг услугата Tidal на американския продуцент и рапър Джей-Зи. 

Фостър твърди, че наличието на множество стрийминг услуги не е устойчиво в дългосрочен план, предава Investor.bg.

"Моят опит ми подсказва, че вероятно няма да има много значими играчи, а по-вероятно ще видим малки и нишови ... може би ще има една класическа музикална стрийминг услуга“, коментира той. „Това е труден бизнес“.

Запитан за възможностите за придобивания, Фостър посочва, че бъдещите покупки на Spotify ще бъдат с подобен мащаб като последните сделки и ще са с идеята да донесат на компанията нови екипи и технологии.

Приходите на компанията ще продължат да идват основно от абонаменти, но Spotify се опитва да намери и други източници на печалба, като концерти, мърчъндайз и видео, макар че Фостър бързо добавя, че тя „не се опитва да бъде Netflix”.

В понеделник Spotify пусна нова видео функция, която ще включва ексклузивно съдържание, като кратки видеа на изпълнители зад кулисите. Компанията няма намерение да забавя своя темп на растеж. През март тя заяви, че е набрала 1 млрд. долара конвертируем дълг от американските фирми TPG Capital и Dragoneer Investment Group.

Последни новини
Още от Новини