По-малко грозде да вино в Южна Африка заради Ел Ниньо

Очаква се реколтата да бъде най-слаба от 2011 насам

Каролин Фрей, производител на вино. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg Каролин Фрей, производител на вино. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Реколтата от грозде за вино в Южна Африка - един от най-големите производители в света – вероятно ще бъде най-слабата от 2011 заради климатичното явление Ел Ниньо, което предизвика много топло и сухо време. Очакванията са спадът да е в размер на 6,7% до 1,38 млн. метрични тона през 2016. Това ще е най-ниското равнище от 2011, когато реколтата достигна 1,3 млн. тона.  

По този начин трудните времена за земеделците в Южна Африка продължават, след като миналата година беше с най-ниски валежи от 1904 насам. Това се отрази негативно на реколтата на церевицата, цитрусовите плодове и фъстъците.

За производителите, които успеят да спасят реколтата си, обаче ситуацията може от негатив да се превърне в позитив, тъй като се очаква ръст в цената заради по-ниското предлагане.

На този фон индексът на Bloomberg, следващ компании за производство на вино и сирене бележи сериозен ръст през последните 12 месеца, като достига над 370 пункта спрямо 278 през май 2015:

Ефектът от по-слабата реколта върху производителите на вино зависи от това дали те ще успеят да повишат цените на виното без това да се отрази сериозно на търсенето.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини