Пазарът в Бразилия се успокои

Процедурата по импийчмънт срещу президента Русеф продължава

Дилма Русеф, президент на Бразилия. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Дилма Русеф, президент на Бразилия. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Процедурата по импийчмънт срещу президента на Бразилия Дилма Русеф продължава, като следващата стъпка е гласуване в Сената в сряда. Ако там 41 сенатори гласуват срещу Русеф, тя ще бъде отстранена от поста си за 180 дни, а на следващото гласуване може и да го загуби завинаги.

Бразилската борса и реалът потънаха за кратко вчера (9 май) след като председателят на Долната камара на парламента Валдир Мараняо каза, че анулира гласуването за импийчмънт на президента Дилна Русеф, което мина в Долната камара на 17 април. По-късно той отмени това свое решение, като основанието за анулирането беше, че депутатите от Долната камара не е трябвало да обявяват своите намерения преди гласуването на 17 април.

Поевтиняването на реала достигна 4,6%, а на основния борсов индекс – 3,5%. След отмяната на решението обаче те се възстановиха.

Движението на бразилската валута и основен борсов индекс обаче много ясно показаха зависимостта на пазарите в страната от политическата ситуация.

От началото на годината основният борсов индекс в Бразилия IBOVESPA отбеляза ръст от 30,72% в очакване на отстраняването на Дилма Русеф, като това е вторият най-добре представящ се индекс в световен мащаб след перуанския основен борсов индекс.

Бразилската валута – реалът – е най-добре представящата се спрямо долара от началото на годината, поради същата причина. Ръстът при реала е в размер на 17,8% от началото на годината.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини