Германия увеличава армията си

Това се случва за първи път от Студената война насам

Англа Меркел, канцлер на Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Англа Меркел, канцлер на Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германия планира да увеличи армията си за първи път от Студената война насам, съобщава Bloomberg. Страната иска по-голяма роля в световните въпроси и възможности за отговор на нови заплахи чрез киберотбрана и въздушни разузнавателни технологии.

Министерството на отбраната няма вече да отговаря на тавана за максимум 185 хил. души военен персонал, като ще бъдат добавени 14 400 войници, както и 4 400 цивилни служители през следващите 7 години. Това е казал член на министерството на отбраната от високо ниво пред Bloomberg във вторник, 10 май.

„Рядко германската отбрана е срещала по-високи изисквания в сравнение с последните няколко месеца. Трябва да се измъкнем от тенденцията на свиване и да вървим към ниво, което да ни даде пространство да дишаме, що се отнася до персонала“, каза германският министър на отбраната Урсула вон дер Лейен.

Фокусът на разширяването ще бъде поставен върху киберотбраната, военноморските специални сили и въздушните технологии за разузнаване. Разходите за персонал ще бъдат увеличени с 3%, което ще представлява ръст от 90 млн. евро през първата година.

Последни новини
Още от Новини