АБВ излиза от правителството?

Сред аргументите е порочният начин на приемане на Изборния кодекс

Снимка: Investor.bg Снимка: Investor.bg

Националният съвет на АБВ реши партията да напусне управляващото мнозинство, а Ивайло Калфин да бъде изтеглен от правителството. Това обяви заместник-шефът на формацията Румен Петков, пише Dnes.bg

За да излезе АБВ наистина от властта, решението на Националния съвет трябва да бъде потвърдено и от конгреса на партията, който ще се проведе в неделя. Решението е било взето единодушно, обяви Петков на пресконференция, на която лидерът Георги Първанов не присъства.

"Не става дума за търговия, а за отказ от един модел, който се опитвахме година и половина да променяме, но не успяхме", каза Емил Кало от ръководството на АБВ.

Сред аргументите за напускане на властта Румен Петков нареди порочния начин на приемане на Изборния кодекс, съдебната реформа, енергейната политика на правителството.

"Не говорим за несходство в характерите, а за генерални политически различия, които за съжаление ГЕРБ задълбочава", отвърна Петков на въпроса дали АБВ се чувстват пренебрегнати или обидени.

Решението на АБВ идва изненадващо на фона на очакванията Патриотичният фронт да излезе от властта. След среща с ГЕРБ и РБ обаче патриотите дадоха да се разбере, че засега остават във властта.

На въпрос дали това, че АБВ не са били поканени на разговорите, е било катализаторът за напускането им, Румен Петков отвърна: "Днешната спявка в Народното събрание, която е приключила с прегръдки и целувки, колко влажни и колко не, това е друг въпрос, си е право на хората, участвали в нея". Той все пак обясни, че АБВ не са били канени на нея.

Петков обясни и че решението за напускане не е свързано с промяната в ръководството на БСП и намерението на червените да преговарят за общ кандидат.

Последни новини
Още от Новини