36% ръст на бързите коли в Китай

Местните, китайски марки автомобили увеличават пазарния си дял до 45%

Международно автомобилно изложение в Пекин, Китай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Международно автомобилно изложение в Пекин, Китай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Автомобилните продажби в Китай за месец април са се покачили с 6,4%, след като търговците прибягнаха масово до отстъпки. Продажбите на моторни превозни средства скачат до 1,72 млн. през миналата година, а за първите шест месеца на настоящата се стигнали 7,36 млн. General Motors Co. и Toyota Motor Corp. записват най-чувствителен ръст в продажбите през април. Търсенето на МПС се е покачило с 6,4% до 7,36 млн. броя през първите четири месеца на този година, сочат данните на Китайската автомобилна асоциация, пише Bloomberg. 

Дилърите в Китай предлагат средна отстъпка от препоръчителната пазарна цена в размер на 18%, сочат проучвания на Bank of America Merrill Lynch. Складовите наличности, които се измерват според броя на дните, които са нужни на един търговец, за да продаде своите складови запаси, останаха над нива, които се считат за здравословни вече осем поредни месеца. Това показват данните на Китайската асоциация на търговците на автомобили. Китайското правителство намали наполовина данъка за покупка на модели с по-малки двигатели от октомври месец, за да се подкрепи един от основните стълбове на китайската икономика.

„Много купувачи на автомобили в Китай са свикнали на стимулите", заявява за Bloomberg Intelligence хонконгският анализатор на автомобилната индустрия Стив Maн. „Автомобилните търговци също използват маркетингови тактики, като отстъпки и евтино финансиране, за да се привлекат потребителите в шоурумите и да се купуват нови автомобили."

Спортните коли са отбелязали впечатляващ ръст в търсенето - 36% ръст през миналия месец, а мултифункционалните автомобили са покачили продажбите си с 2,7%, докато целият автомобилен пазар бележи понижение от 4,5% в продажбите, според търговската автомобилна асоциация.

Според популярния сайт за съпоставка на цени на автомобили Bitauto, търговците предлагат отстъпки от порядъка на 35% за модели, като компактните Jetta и Polo на Volkswagen AG, както и седаните на BYD F0 и F3 и Fiesta на Ford Motor.

Продажбите на GM в Китай са нараснали със 7,5% до 277 979 единици през миналия месец, като пласираните SUV са удвоили броя си в сравнение с година по-рано. Продажбите на Toyota в страната са се покачили с 9,2% до 101 100 автомобила. Местния производител на автомобили, FAW Car Co., сблъсквайки се с жестоката конкуренция е отбелязал спад на продажбите с 37%, достигайки до 13 608 броя продадени автомобили.

Местните производители на автомобили са увеличили своя пазарен дял при леките коли, благодарение на SUV моделите. Пазарният дял на местните марки се е увеличил с 1,8 процентни пункта през първото тримесечие на годината до 45 процента, според Китайската асоциация на автомобилните производители.

Последни новини
Още от Новини