Vivacom пуска 4G мрежа

От днес услугата стартира в София, Перник и Враца

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Vivacom обяви днес пускането на своята 4G мрежа, благодарение на което ще предоставя по-бърз мобилен интернет. Новината беше обявена лично от главния технически директор на телекома Радослав Златков, предаде Investor.bg.

Благодарение на новата мрежа абонатите ще могат да отварят сайтове и приложения до 5 пъти по-бързо, отколкото с 3G. Максималната скорост за качване е 40 Mbps, а тази за сваляне – 112 Mbps.

От днес услугата стартира в София, Перник и Враца, където вече има 100% покритие. На 1 юни ще бъде включено Черноморието, включително Варна и Бургас, а на 15 юни – Пловдив и Русе. Плановете на Vivacom са до края на август 4,5 млн. български граждани да имат достъп до услугата.

Използването на 4G услугите на Vivacom е възможно при наличието на устройство, което поддържа тази технология, както и подходяща операционна система. Не на последно място е необходима SIM карта, поддържаща 4G. Всеки от абонатите на Vivacom може напълно безплатно да подмени своята 3G карта с нова, като това се случва безплатно във всички магазини на компанията. Самото обновяване на картите е статирало през март. Оттогава операторът предлага на потребители карти, поддържащи LTE (4G). 

От компанията уточниха, че всеки потребител, който смени картата си с такава за 4G до 1 септември, ще има достъп до мрежата, независимо от тарифния план, който ползва.

Във връзка със стартирането на новата услуга Vivacom подарява 4000 MB мобилен интернет на максимална скорост на всички, които имат 4G карти. Промоционалният пакет +4G Start ще се предлага напълно безплатно както на тези, които сега сменят картите си, така и на останалите, които вече разполагат с такива. Пакетът ще действа 30 дни от активирането му, а офертата е валидна до 30 юни 2016.

През месец май ще стартира и планът за мобилни услуги SMART M, който предлага 6000 MB максимална скорост и неограничени минути към всички мрежи на цена от 17,99 лева на месец.

По думите на Златков Vivacom извършва пълна модернизация на своята мрежа, като е разширила оптичната си мрежа до общо 19 града и 1,03 млн. домакинства в цялата страна. За целта през миналата година компанията е инвестирала 19% от общите си приходи, или 163 млн. лева. По думите на Златков плановете за тази година са сумата за инвестиции да нарасне.

Той е категоричен, че Vivacom прави големи инвестиции и в човешки ресурси. В момента телекомът има 6 хил. служители в България, 2800 от които са технически специалисти - инженери. Амбициите на компанията са да продължи да разширява капацитета и компетенциите на своя екип в страната.

Центърът за управление на мрежата и услугите, в който екипът на Vivacom обяви новината за старта на 4G услугите, е най-големият на Балканите, разкри Златков. В него се извършва непрестанно наблюдение от 100 експерти, като едновременно се наблюдават 50 хил. мрежови елемента.

Златков подчерта, че целта на Vivacom е да се фокусира максимално върху предоставянето на висококачествена услуга, без да се нарушава потребителското преживяване във връзка с изграждането на мрежата. Приоритет на оператора на този етап е именно пълнотата на покритието.

Припомняме, че миналата седмица Теленор България, Vivacom, Мтел и Макс Телеком и Булсатком получиха от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) разрешение за ползване на допълнителен спектър за 4G/LTE услуги в обхват 1800 Mhz.

Теленор стартира своята 4G мрежа още на 1 декември миналата година, докато Мтел обяви пускането на своята наскоро – в края на април.

Последни новини
Още от Новини