Търговското корабоплаване под натиск заради отрицателните лихви

Това е поредният пример как отрицателните лихвени проценти изкривяват пазарите и имат потенциала дори да забавят растежа

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Собственикът на най-голямата линия в търговското корабоплаване казва, че отрицателните лихвени проценти вредят на индустрията и отлагат изключително необходимото консолидиране в сектора, съобщава Investor.bg, позовавайки се на Bloomberg.

Паричната политика предполага, че консолидирането ще бъде много по-бавно, защото за банките е лесно да поддържат слабите компании в търговското корабоплаване, смята Нилс Смедегард Андерсен, главен изпълнителен директор на A.P. Moeller-Maersk A/S.

Това е поредният пример как отрицателните лихвени проценти изкривяват пазарите и имат потенциала дори да забавят растежа. Засега тази политика има ограничен успех в съживяването на инфлацията, освен това редица експерти предупреждават, че може да се стигне до балони в цените на активите, посочва Bloomberg.

Непредвидените последици включват и по-бавна глобална индустрия на търговското корабоплаване и съмненията за ефективността на отрицателните лихвени проценти изглежда ще се задържат.

„Политиците не провеждат необходимите реформи и оставят паричната политика да реши проблемите, пред които много държави са изправени – ниска конкурентоспособност и слаби инвестиции“, казва Андерсен. Разчитането на евтино финансиране в търговското корабоплаване доведе до много негативни ефекти.

„Тази индустрия няма буферите, за да се справи с повече препятствия и започва „ужасна 2016“ със забавяне на глобалните търговски обеми, ниски товарни нива и свръхкапацитет“, пише в доклад на Drewry Maritime Equity Research от април. По изчисления на авторите секторът ще изгуби  $ 6 млрд. тази година.

Hanjin Shipping Co. - най-голямата южнокорейска компания в търговското корабоплаване и номер 8 в света – се намира в разгара на преструктуриране на дълга, като миналата седмица кредиторите й се споразумяха за нови условия.

Глобалните лидери в търговското корабоплаване формират съюзи, за да си сътрудничат в намаляването на разходите. Миналия месец CMA CGM SA и три други големи оператора подписаха предварително споразумение за формирането на нова група – Ocean Alliance, която може да стане втората най-голяма след партньорството между Maersk Line и Mediterranean Shipping Co.

“Доволни сме с настоящата си позиция в алианса”, казва Андерсен. „Но ако се появи линия за продажба, с правилния профил и на подходяща цена, ще го обмислим. В крайна сметка това е бизнес“, допълва той.

Ерата на мащабните парични стимули обаче изглежда ще продължи. Все повече централни банки – от Швеция до Япония – прибегнаха до отрицателни лихвени проценти в опит да съживят кредитирането и растежа. Дания, където е базирана Maersk, е рекордьорът с отрицателни лихвени проценти от близо четири години.

„Отрицателните лихвени проценти са симптом на лошо здраве и може да доведат до балони“, допълва Андерсен.

Последни новини
Още от Новини