Германските фабрични поръчки растат

По-силното търсене в глобален план компенсира

Производство на вълна в САЩ. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Производство на вълна в САЩ. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Германските фабрични поръчки отбелязаха ръст през март, като по-силното глобално търсене компенсира за по-слабото такова на вътрешния пазар.

Фабричните поръчки, изгладени спрямо сезонните фактори и инфлацията, се покачиха с 1,9% спрямо предходния месец, когато отбелязаха спад от 0,8%, показва официалната статистика от Германия. Това е най-силният прочит на данните от юни миналата година и надвхърля сериозно прогнозите на икономистите за ръст от 0,6%.

Изглежда проблемите в Китай – третият най-голям търговски партньор на Германия – не се отразиха на търсенето за германски стоки. От друга страна обаче негативни признаци идват от домашната сцена – по-ниското търсене на стоки от вътрешния пазар в Германия показва, че положителни ефекти върху потреблението от евтиния петрол може би избледняват.

Износът расте с 4,3%, воден от ръст от 6,2% в поръчките от страни извън еврозоната. За страните от еврозоната ръстът е 1,1%, докато на домашната сцена поръчките бележат спад от 1,2%.

 

Последни новини
Още от Новини