Бум на бизнес имотите в Европа

Индустриалните имоти - с рекордно тримесечие

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Пазарът на бизнес имоти в Европа записва едно от най-силните си тримесечия. Индустриалните имоти отчитат рекордно тримесечие с обем от 5,8 млрд. евро – с 57 на сто повече спрямо първите три месеца на миналата година, пише Investor.bg. Инвестициите в този сегмент  достигат 11,5% от общия обем инвестиции в бизнес имоти в Европа за периода, показват данните на консултантската компания CBRE.

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в Европа достига 50,7 млрд. евро през първото тримесечие на годината, сочат данни на  компанията. Обемът на инвестициите в сектора е доста над 10-годишното средно ниво от 43 млрд. евро. Тримесечието е третото най-добро, отчитано някога, като само първите три месеца на 2007 и 2015 г. са били по-силни, посочва компанията.

Най-силен ръст на инвестициите е отчетен във Финландия – повече от 3 пъти на годишна база до 1,8 млрд. евро. Това е и най-доброто първо тримесечие за пазара на бизнес имоти в страната от 2008 г. насам, показват данните на компанията.

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в Холандия отчита ръст от 75 на сто до 2,1 млрд. евро, в Португалия увеличението достига 2,5 пъти, а в Белгия – 31%, сочат още данните.

Въпреки, че е обхваната от криза и тежка рецесия, обемът на инвестициите в бизнес имоти в Русия отбелязва 177% ръст през първото тримесечие. Основен двигател на активността са местните инвеститори, привлечени от атрактивните цени.

Същевременно настроенията на инвеститорите на ключовите европейски пазари – Великобритания, Германия и Франция, са леко помрачени най-вече заради предстоящия референдум на Острова за членството в Европейския съюз.

 

Последни новини
Още от Новини