Китайският износ се стабилизира през април

Подобрението се дължи на обезценяването на ренмимби

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският износ се стабилизира през април с намаляването на стойността на валутата, докато вносът продължи да се понижава.

Доставките за чужбина нараснаха с 4.1% в юаново изражение, спрямо година по-рано, докато същевременно се понижиха с 1.8% в долари, пише Bloomberg, позовавайки се на данни, публикувани в неделя. Вносът продължи поредицата от намалявания осемнадесети месец и се сгромоляса с 10.9% в доларово изражение, оставяйки търговския излишък до ниво от $45.6 млрд.

„Ръстът на китайският износ остана положителен през април, но повишенията бяха изядени от обезценката на юана,“ пишат в съобщение икономистите от Bloomberg Inteligence Tom Orlik и Фийлдинг Чен. „Политиците в Поднебесната империя най-вероятно ще останат в режим на изчакване преди да се решат на допълнителни стимули.“

Данните от априлския износ е последван от мартенски ръст и при двете валути, който може да е преувеличен от сезонните ефекти около Лунната Нова година. Липсата на устойчиво възстановяване на търговията засилва натискът върху правителството да подсили растежа.

Данните от началото на годината показват, че износът намалява – доставките се понижават в юаново изражение от януари до април спрямо същия период година по-рано, докато се сгромолясват със 7.6% в долари, съюбщи Китайската митническа администрация в неделя.  

Последни новини
Още от Новини