Чили връща в Конгреса трудов закон след решение на съда

Реформата има за цел да подкрепи организирания труд в южноамериканската страна

Чилийският президент Мишел Башелет Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News Чилийският президент Мишел Башелет Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News

Правителството на Чили каза в събота, че ще наложи вето на части от историческата трудова реформа на президента Мишел Башелет, след като висш съд в страната я определи за противоконституционна и я върна обратно в конгреса на латиноамериканската страна.

След като консервативни законодатели изразиха недоволство срещу някои елементи на законопроекта пред чилийския Конституционен трибунал, съдът определи за неконституционна алинея, според която фирмите могат да преговарят само със законово регистрирани профсъюзи по колективни споразумения за заплатите.

Той също върна алинея, забраняваща на компаниите да изплащат повишени възнаграждения, постигнати в резултат на колективни преговори на работници, които не са членове на профсъюзи.

Пълните данни за решението на съда ще бъдат публикувани на 9 май.

Реформата, която има за цел да подкрепи организирания труд в южноамериканската страна, беше приета от Сената през март, след конфликти, които доведоха до разделения в управляващата коалиция Nueva Mayoria.

Последни новини
Още от Новини