Садик Хан стана кмет на Лондон

Избирателната активност от 45% е най-висока в историята на местните избори.

Лейбъристът Садик Хан, новоизбран кмет на Лондон и съпругата му Садия Хан преди изборите. Лондон, 5 май 2016. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg  Лейбъристът Садик Хан, новоизбран кмет на Лондон и съпругата му Садия Хан преди изборите. Лондон, 5 май 2016. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Лейбъристът Садик Хан спечели изборите за кмет на британската столица, съобщи Bloomberg. Той става първият мюсюлманин-градоначалник на Лондон, след като победи кандидата на консерваторите Зак Голдсмит с 57% от гласовете.

45-годишният Хан, син на имигранти поема управлението на мултикултурната столица, където двама от всеки петима жители са родени извън Великобритания. Успехът на лейбъристите в Лондон компенсира лошите резултати на местните избори в останалата част на страната и Шотландия, съобщава АФП.

Победата на Хан слага край на 8-годишния контрол на консерваторите в лондонското кметство. Бившият член на парламента и министър става третият кмет  на Лондон след Кен Ливингстън и Борис Джонсън, пише ББС.

„Тези избори не минаха без противоречия и съм горд, че Лондон днес избра надеждата пред страха и единството пред разделението“, каза развълнуваният Хан при обявяването на резултатите в кметството на Лондон в събота сутринта и го написа след това в Туитър.

 

Хан, който стана първият мюсюлманин, включен в заседанията на правителството при управлението на Гордън Браун през 2009 става най-влиятелният член на това вероизповедание на изборен пост във Великобритания, ще се разпорежда с 25 млрд. долара годишен бюджет, ще определя политиките, транспортната мрежа, планирането и околната среда в Лондон.

Син на пакистански имигранти, Хан израства в Тутинг, районът, който представлява в Камарата на общините. Работил е като адвокат-правозащитник преди да бъде избран за депутат и министър в кабинета на Браун.

Хан поиска подкрепа от финансовата индустрия на Лондон за кампанията и обеща да се подкрепи оставането на Великобритания в ЕС на референдума на 23 юни. Съперникът му, Зак Голдсмит бе за излизането от общността.

Избирателната активност от 45% е най-висока в историята на местните избори, съобщава ББС.

Кметът на Париж Ан Идалго бе сред първите, които поздравиха Хан. В Туитър Идалго написа: "Убедена съм, че хуманизмът му и неговата напредничавост ще са от полза за лондончани".

 

Последни новини
Още от Новини