Потребителското кредитиране в САЩ се ускорява с най-бърз темп от 2001

Револвиращите кредити растат с най-бърз темп от юли 2000 насам

Снимка: Matthew Staver/ Bloomberg News Снимка: Matthew Staver/ Bloomberg News

Потребителското кредитиране в САЩ нараства с най-бърз темп през март от ноември 2001, подпомогнато от ръст на заемите за покупка на автомобили и нарастване броя на кредитните карти, съобщава Bloomberg.

През първото тримесечие на 2016 потребителското кредитиране се ускорява до 6,4% на годишна база спрямо 6,2% през последните три месеца на миналата година.

Размерът на отпуснатите потребителски кредити в САЩ бележи ръст от $29,7 млрд. през март спрямо $14,1 млрд. месец по-рано, показват данни на Федералния резерв, публикувани в петък.

Медианната прогноза на икономисти, анкетирани от Bloomberg, беше за ръст от $16 млрд. в общия кредитен портфейл през март, като оценките на икономистите варират в диапазона между $ 5 млрд. и $24 млрд.

Револвиращите кредити, които отчитат повишение от $11,1 млрд. през март, растат с най-бърз темп от юли 2000, докато нереволвиращите кредити, каквито са студентските заеми, кредитите за покупка на автомобили и др., нарастват с $18,6 млрд., отбелязвайки най-силен ръст от септември миналата година насам. През първото тримесечие на 2016 неизплатените студентски заеми са нараснали с $31,7 млрд., а заемите за покупка на автомобили отчитат повишението от $13,5 млрд.

 

Последни новини
Още от Новини