Каква част от работниците от ЕС биха покрили визовите изисквания на Острова?

При Brexit 3/4 от гражданите на страни от ЕС, работещи на Острова, не биха покрили сегашните визови изисквания

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Три четвърти от гражданите на страни от Европейския съюз (ЕС), които в момента работят във Великобритания, не биха отговаряли на сегашните визови изисквания за чуждестранни работници от страни извън ЕС, ако британците решат да напуснат блока, пише Investor.bg, цитирайки Financial Times.

Този дял би нараснал до около 81%, след като през април следващата година влязат в сила планирани нови правила, сочи проучване, проведено за Financial Times от Обсерваторията за миграция към Оксфордския университет.

В определени сектори влиянието би било още по-голямо - цели 94% от работниците от ЕС, които към момента са заети в хотелиерството и ресторантьорството на Острова, няма да покрият текущите изисквания, както и 96% от работниците във ферми в страната.

В проучването се отбелязва още, че Великобритания вероятно ще облекчи визовите си изисквания, ако реши да излезе от ЕС. Според юристи хората, които вече са в страната, ще получат право да останат. 

Въпреки това проучването илюстрира пред какви предизвикателства при намирането на служители ще се изправят работодателите при евенутален Brexit, ако правителството реши да ограничи имиграцията от ЕС, както настояват защитниците на кампанията за излизане от общността.

В други сектори като строителство, производство, енергия и транспорт около три четвърти от работниците от ЕС няма да имат право да влязат в страната, ако трябва да покрият сегашните правила за издаване на визи за другите чуждестранни работници.

Дори банковият и финансовият сектор би бил засегнат - 66% от служителите в него не отговарят на условията, като тук влизат не само мениджъри, специалисти и консултанти, но и хигиенисти и охрана например.

Проучването разкрива, че на Острова има близо 2,2 млн. работници от страни от ЕС, като те формират около 6,6 на сто от общата работна сила. Компаниите в производствения сектор имат най-голям дял чуждестранни служители от ЕС  - малко над 10% от всички 3 млн. работници.

Общо 442 хил. граждани на ЕС работят в търговията на дребно, хотелите и ресторантите, формирайки близо 8% от общо 5,7 млн. заети в сектора. В банковия и финансовия сектор служителите от страни от ЕС са около 360 хил. и са около 6,8 на сто от всички.

Така проучването разкрива колко трудно би било за британската икономика да се раздели с армията си от стотици хиляди граждани на ЕС, намерили препитание на Острова.

Обсерваторията за миграция е използвала двата ключови критерия в държавната програма за работни визи за чужденци от страни извън ЕС, като ги е приложила към сегашната работна сила от ЕС във Великобритания. Първият критерий е работното място да изисква висше образование, а вторият е годишната заплата да бъде над 20 800 паунда. Разиграва се и сценарий и с нов праг от 30 хил. паунда, който правителството мисли да въведе за повечето работници от страни извън ЕС от април 2017.

Последни новини
Още от Новини