МВФ потвърди очакванията си за ръст на икономиката на Украйна

Фондът очаква Киев да запише ръст от 2,5% през 2017

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

МВФ потвърди прогнозите си за ръст на украинската икономика през 2016 в рамките на 1,5%, съобщава Investor.bg, цитирайки ТАСС.

"Очакванията са, че Украйна влиза в период с рекорден икономически растеж, който ще бъде поддържан от намаляване на икономическите дисбаланси и подобряване на геополитическата ситуация", е записано в заключението на експертите от институцията.

Прогнозата на МВФ е, че през 2017 Киев ще запише икономическа експанзия в рамките на 2,5 на сто. Фондът обаче не забравя да посочи и важността от извършването на множество структурни реформи, допълва "Интерфакс".

"От ключово значение за Украйна е борбата с корупцията, съдебната реформа и промяната в данъчната администрацията, както и реформите, отнасящи се до държавните предприятия - подобряване на управлението и намаляването на зависимостта им от държавния бюджет", се казва в доклада.

Междувременно представителите на Фонда изразиха своята подкрепа за новото правителство в страната. Първите впечатления са "много окуражаващи", каза Махмуд Прадхан, зам.-ръководител на европейския департамент в МВФ. 

Следващата седмица започва мисия на МВФ в Украйна, която да анализира изпълнението на програмата, предвиждаща реформи в замяна на отпускането на финансова помощ, на стойност $17,5 млрд. Прадхан коментира, че е рано да се каже колко време ще отнеме прегледът.

Последни новини
Още от Новини