Гърция е парализирана от 48-часова стачка

Предложенията на правителството за реформи в пенсионната и данъчна система ще бъдат гласувани в неделя

Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Гръцкият парламент дискутира до късно снощи предложенията на правителството за реформи в пенсионната и данъчната система. Гласуването е насрочено за неделя, съобщава гръцкото издание "Катимерини".

Синдикатите в страната реагираха веднага и свикаха 48-часова всеобща стачка, която ще парализира страната в петък и събота, допълва изданието. Така протестите срещу пенсионната реформа ще се слеят с предварително обявена частична стачка в неделя, съобщава Investor.bg

Градският транспорт в много населени места в страната ще бъде спрян, стачкуват и извършващите фериботни услуги. Затворени ще останат училища, а други обществени услуги няма да бъдат предоставяни, след като към стачката се присъедини и синдикатът на държавните служители.

Стачкуват и всички държавни и частни медии. 

Идеята на правителството е да приеме нужните реформи преди извънредната среща на Еврогрупата, насрочена за понеделник (9 май). За първи път финансовите министри ще разгледат устойчивостта на гръцките дългове, заедно с постигнатото от страната по третото спасително споразумение, подписано през миналото лято.

С промените в пенсионната система и увеличаването на данъците Атина ще изпълни изискванията на кредиторите по основния пакет от икономии, които са част от споразумението. В допълнение обаче от Международния валутен фонд настояват и за допълнителни мерки, които, според Фонда, ще са необходими, за да бъдат изпълнени записаните цели.

Малко по-късно днес се очаква премиерът Алексис Ципрас да се срещне с депутатите на Сириза, за да потърси от тях подкрепата за действията на правителството. Според източници на "Катимерини" правителството се надява депутатите да не поставят под риск бъдещето на управлението преди да бъде постигнато споразумение с кредиторите и да подкрепят предложенията.

От кабинета коментираха при внасянето на предложенията, че с реформата ще бъде гарантирана сигурността на пенсиите, по-справедливо разпределение на социалните осигуровки и устойчивостта на самата система.

Според изданието няма сигнали за несигурност от страна на правителството, че предложенията им ще бъдат подкрепени от представителите на двете управляващи партии. От своя страна опозицията е категорично против.

Последни новини
Още от Новини