Турският премиер Давутоглу се предаде под натиска на Ердоган

Лирата изгуби 4,5% от стойността си, най-големият спад от 2008

Ахмет Давутоглу, министър-председател на Турция на среща с ЕС в Брюксел на 18/3/2016. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Ахмет Давутоглу, министър-председател на Турция на среща с ЕС в Брюксел на 18/3/2016. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

ЪПДЕЙТ 16:00ч.

Турският премиер Ахмет Давутоглу съобщи, че ще се оттегли от поста, въпреки успеха на мандата си, съобщи Хюриет. Давутоглу направи съобщението след среща на Централното изпълнително бюро на Партията на справедливостта на 5 май 2016, на което бе съобщено още, че на 22 май ще се проведе конгрес за избор на нов председател на формацията.

 

По-рано на 5 май Bloomberg съобщи, че Ахмет Давутоглу се очаква да подаде оставка този месец, след като изгуби в битката за властта с президента Ердоган, което потопи финансовите пазари.

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу свиква важна пресконференция на 5 май след извънредното заседание на Централното изпълнително бюро на Партията на справедливостта по-рано същия ден, съобщава Хюриет.

Срещата с Ердоган

През нощта на 4 срещу 5 май се проведе среща между Давутоглу и Ердоган, без след това да бъде публикувано изявление. Bloomberg цитира лице, запознато с въпроса, според което управляващата Партия на справедливостта ще проведе извънреден конгрес - до 15 дни, на който премиерът няма да бъде кандидат за председател.

Турската лира изгуби 4,5% от стойността си, най-големият спад от 2008.

Ердоган управлява Турция над десетилетие като министър-председател и запази контрола над властта дори и след като през 2014 стана президент - традиционно церемониален пост. Давутоглу, когото избра за свой наследник се опитва да установи своя власт, пише Bloomberg.

Все по-честите сблъсъци между двамата подкопаха доверието в икономиката за 720 млрд. долара на Турция в момент, когато инвеститорите се тревожат да нарастващия конфликт с кюрдските бунтовници и нападенията на бунтовниците от Ислямска държава.

"Няма разлика между старейшина на село, който не може да спечели сърцата на хората си и президент, който не може да спечели подкрепата на народа си", каза Ердоган в Анкара на 4 май 2016, цитиран от Хюриет.

Едва вчера /4 май 2016/ ЕК предложи на Европейския парламент да вдигне визите за турските граждани, след като прие, че Турция и изпълнила условията на споразумението с ЕС.

Последни новини
Още от Новини