Русия и САЩ с ново споразумение за примирие в Сирия

Споразумението ще обхване и Алепо, градът, в който загиват стотици заради боевете през последната седмица

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

САЩ и Русия са постигнали споразумение за ново примирие в Сирия, което ще обхване и Алепо – града, обхванат от тежки боеве между сирийските бунтовници и правителствените сили през последните дни, съобщава Investor.bg.

Държавният департамент на САЩ призна обаче, че въпреки че примирието е влязло в сила в полунощ, сраженията още не са спрели напълно навсякъде.

Американски държавен секретар Джон Кери коментира, че не е изненадан от продължаващите боеве в някои региони на страната. Той допълва, че и Москва, и Вашингтон разговарят с командири на бойците.

Кери се срещна с върховния представител за външната политика на Европейския съюз (ЕС) Федерика Могерини в Държавния департамент на САЩ. След срещата той посочи, че е от жизненоважно значение и двете страни да спазват споразумението. Той призова Русия да използва влиянието си върху президента на Сирия Башар Асад и да го накара да спре насилието.

Засега няма официален коментар от Москва. Сирийската армия обаче обяви, че ще въведе "режим на спокойствие" в Алепо в продължение на 48 часа, считано от днес.

Кръвопролитията в Алепо от последните дни - най-големият град на Сирия преди гражданската война, доведоха до отмяна на предишното примирие. Ситуацията в града беше обсъдена и от Съвета за сигурност на ООН.

През следващите две седмици се очаква да се проведе среща на Международната група за подкрепа на Сирия – обединението на външните министри на държави от Европа и Близкия изток. Тя ще се председателства от Кери и външния министър на Русия Сергей Лавров.

Междувременно външните министри на Германия и Франция коментират, че прекратяването на огъня в Алепо е от решаващо значение за подновяване на мирните преговори.

Според данни на Сирийската обсерватория за правата на човека през последните дни в Алепо са убити почти 300 цивилни – почти поравно между кварталите под контрола на опозиционните и правителствените сили.

Последни новини
Още от Новини