Молбите за помощи за безработни в САЩ растат

Те достигат 5-седмичен връх

Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg

Молбите за помощи за безработни в САЩ - най-голямата икономика в света - достигнаха ниво от 274 хил. за седмицата, приключила на 30 април. По този начин те надвхърлят очакванията да достигнат 260 хил. и достигат 5-седмичен връх, показвайки, че силният пазар на труда в САЩ може и да започне да изпитва известни трудности. Спрямо предходната седмица ръстът е в размер на 17 хил. молби, което е най-голям ръст в номинално изражение от над 1 година насам.

Данните са интересни и в контекста на очакваните утре (6 май) официални данни за новите работни места в САЩ през април. Тук очакванията са 200 хил. души да са намерили работа в САЩ извън селскостопанския сектор през април.

Доларът започна да поскъпва в очакване на данните, като на 5 май към 17:40 ч. добавя 0,81% спрямо долара.

Данните са любопитни в контекста на действията на Фед, като двама централни банкери от институцията по-рано през седмицата вече казаха, че юни е възможен месец, в който лихвите в страната да бъдат повишени.

 

Последни новини
Още от Новини