Къде растат най-силно цените на луксозните жилища

В топ 3 са Ванкувър, Шанхай и Сидни

Сграда във Ванкувър в процес на изграждане. Снимка: Ben Nelms/Bloomberg Сграда във Ванкувър в процес на изграждане. Снимка: Ben Nelms/Bloomberg

Ванкувър е градът с най-силен ръст на цените на първокласните жилища през първото тримесечие на годината, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Ръстът на цените на луксозните имоти в града надвишава 26% на годишна база и достига почти 8% за тримесечието спрямо средно годишно увеличение от 3,6%, отчита компанията.

На второ място е Шанхай с годишен ръст на първокласните жилища от над 20 на сто и 9,3% за тримесечието. На трета позиция е Сидни с годишно повишение на цените от 12,3%, но спад за тримесечието от 1,1%.

Топ 10 се допълва от Мелбърн, Кейптаун, Банкок, Пекин, Сингапур, Джакарта и Лос Анджелис, пише Investor.bg.

Европейският град с най-силен ръст на цените на първокласните жилища е Монако, който е на 11-то място в класацията с почти 5% повишение на годишна база през първото тримесечие. Спрямо последните три месеца на 2015 г. цените остават без промяна.

Повечето европейски градове са във втората половина на класацията – с умерен ръст и спад на цените на луксозните имоти. Мадрид е 18-ти с годишен ръст от малко над 2%, Женева е 20-та с 1,7%, непосредствено следвана от Дъблин с 1,5%.

На 22-ро място е Единбург с ръст от 1%, а в Лондон, Виена, Рим и Цюрих е регистрирано пренебрежимо изменение в рамките на процент.

На другия полюс на класацията – с най-силен спад на цените на първокласните имоти, е Тайпе – съответно 7,6% годишен и 3,1% за тримесечието. Втората позиция е за Хонконг с понижение от съответно 6,4% и 2,1%, а трета е Москва със спад от съответно 5,9% и 9,1%.

Сред пазарите със спад на цените на луксозните имоти се нареждат още Париж, Куала Лумпур, Милано, Токио и Делхи. В нито един град не е отчетен двуцифрен спад, а и броят на градовете със свиващи се цени намалява устойчиво.

Регионът с най-горещ пазар на първокласни имоти за първото тримесечие е Австралия с годишен ръст на цените от средно 12 на сто, отчита компанията. Затрудненията за чуждестранните купувачи на имоти в страната явно няма да доведат до успокояване на пазара там.

Последни новини
Още от Новини