Енергийният съвет на ЕС и САЩ призна IGB за ключова инфраструктура

Двете страни обаче предупреждават за уязвимостта на енергийната инфраструктура от различни рискове, сред които и от киберпрестъпността

Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg

Новият газов интерконектор между България и Гърция (IGB) беше признат за ключова инфраструктура в региона по време на седмото заседание на Енергийния съвет на ЕС и САЩ, което се проведе във Вашингтон, предаде Investor.bg

По време на разговорите са били обсъдени редица теми, свързани с прозрачността на енергийните доставки и диверсификацията, развитието на енергетиката и приоритетите, съобщават от Брюксел. „Неприемливо е енергията да бъде използвана за политическо оръжие“, е записано в общото изявление след заседанието.

Двете страни са посочили като ключови за развитието на сектора проекти като Трансадриатическия газопровод (TAP), газовата връзка Комотини – Стара Загора, както и проектите за изграждане на терминали за втечнен газ в Хърватия и в Гърция, ако има интерес от пазара.

Важен фактор за развитието на европейския газов сектор се явява и изграждането на връзки между уязвимите региони – Централна и Югоизточна Европа, Иберийския полуостров, Балтийските държави. По отношение на сектора на електроенергетиката е важно страните от Прибалтика да бъдат напълно интегрирани с европейския енергиен пазар, отчитат участниците в заседанието.

По време на заседанието е било обсъдено и вдигането на забраната за износ на петрол от САЩ, което стана в края на 2015, както и доставките на втечнен природен газ от САЩ, което може значително да подобри енергийната сигурност на Европа.

Двете страни обаче предупреждават за уязвимостта на енергийната инфраструктура от различни рискове, сред които и от киберпрестъпността. В тази връзка Съветът препоръчва задълбочена работа с научната общност и частния сектор в търсене на „ефективен отговор на кибер атаките“.

Срещата във Вашингтон беше под председателството на държавния секретар на САЩ Джон Кери, енергийния министър Ернест Мониз, комисаря по въпросите на енергетиката в ЕС Мигел Ариас Канете, комисаря за Енергийния съюз Марош Шефчович и Върховния представител на ЕС Федерика Могерини. 

Последни новини
Още от Новини