Яйцата и стоманата надминаха акциите в Китай

Коментар на Хайди Лун от Bloomberg

Служител подрежда кори с яйца във ферма в Индия; Photographer: Dhiraj Singh/Bloomberg Служител подрежда кори с яйца във ферма в Индия; Photographer: Dhiraj Singh/Bloomberg

Коментар от Хонконг на Хайди Лун, Bloomberg, 4 май 2016.

Със сигурност оправдава очакванията, поне ако питате китайските инвеститори. Знаем, че те обичат спекулативната търговия и в момента търгуват с всякакви суровини, фючърси, контракти включително както и ти каза - яйца. Може да изведете тази новина на Bloomberg терминала си като напишете Китай и изберете една от топ 3 новините заедно с всички тези графики.

Тук говорим за фючърси на яйца на борсата за суровини Dalian – това е бялата линия. Може да видите колко много е скочила – цели 27% от началото на годината. Лилавата линия е стоманена арматура, която се е повишила с невероятните 38% от началото на годината. Това накара ръководителя на Лондонската борса за метали да каже, че тези трейдъри най-вероятно дори не знаят с какво търгуват, като се има предвид, че стоманената арматура не е типичният избор за инвеститора на дребно, но все пак се случва. Видяхме и новината свързана с памука – 41 млн. бали памук се търгуват всеки ден, което наистина е изключително количество.

Това идва за сметка на търговията с яйца в Америка, която е спаднала с 24% за първото тримесечие, така че Китай отново се отделя от световните пазари.

Нека ви покажа и другата графика, която демонстрира колко висок е интересът и колко ожесточено се изкупуват китайските суровини. А това наистина е измерител на ценовите движения.

Вижте разликата при Shanghai Composite, където има много ниско ниво на волатилност, всъщност тя е на над 12-месечно дъно след летния бум и тези изключителни колебания, които видяхме на старта на тази година. Оттогава тя спадна и сега този пазар се търгува почти без промяна – това е бялата стрелка. А в синьо е волатилността при фючърсите на стоманената арматура, която все още е доста висока.

Ако искате да разберете за каква точно волатилност говорим, погледнете тази графика и средната продължителност на контрактите по света, за колко време се правят. При желязната руда и шанхайската стоманена арматура – в Китай тя е под 4 часа. За сравнение, тези при петрола сорт WTI са за около 40 часа.

Така че много контракти се търгуват за кратко време, струва си да отбележим и волатилността. Стоманената арматура се повиши с над 30% на борсата в Шанхай от край на март до 22 април или само 3 седмици, а след това се срина с 11%, така че виждаме някои доста резки движения. Това даже накара някои от китайските суровинни борси да въведат някои ограничителни мерки, за да намалят интереса. Те включват увеличаване на таксите и намаляване на часовете за нощна търговия, но тук все още виждаме интерес. Междувременно, Шанхай спадна – това е най-зле представящият се пазар в света и е разбираемо, че дребните инвеститори се оглеждат за алтернативи.

И накрая, дали това повишение ще се задържи? Според Fitch то е неустойчиво, стоманолеярните отново ще започнат работа и ще наводнят пазара с производство, но засега когато говорим за китайския пазар и инвеститорите на дребно. 

Вижте целия коментар във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини