Япония спазва валутните правила

Интервю с американския финансов министър Джейкъб Лю

Джейкъб Лю, финансов министър на САЩ. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джейкъб Лю, финансов министър на САЩ. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Спазва ли Япония валутните правила да не посяга към конкурентна девалвация на валутата и прицелване в определен валутен курс и какви са последните развития около правилата за валутна политика? Финансовият министър на САЩ Джейкъб Лю коментира пред Bloomberg.

Този доклад, с който излязохме миналата седмица, е първият след въвеждането на новите правила, като част от прокарването на закони за търговията, с цел да ни осигури нови инструменти, с които да въведем система за мониторинг, която разглежда валутните практики по обективни критерии. Мисля, че говорите за причината за този закон. Причината за този закон е да помогне на американските работници и бизнеси да се разраснат на пазарите в международен план. Това, от което имаме нужда, са търговски споразумения, които трябва да защитават  правата на всички страни. Това означава, че трябва да имаме строги стандарти по отношение на неща като валутните практики. Този доклад ни дава възможността да сме сигурни, че това е именно така. Знаем, че устойчивите дисбаланси, търговски дисбаланси, особено спрямо САЩ и постоянни едностранни намеси, са проблеми, които дават повод за притеснения около нелоялни валутни практики. Мисля, че е важно, че този мониторинг се въведе. Също е важно да се отбележи и че нито една страна не е задействала всички критерии. Сега това е нещо, което ще представлява постоянен процес на мониторинг.

Господин финансов министър, японците стигнаха по-далеч от която и да е друга централна банка с неконвенционалната парична политика. Последните им усилия – въвеждането на негативни лихви – не проработиха. Йената поскъпна, а акциите поевтиняха. Имайки предвид видяното от Вас и реакцията на пазара, по-малко притеснен ли сте за това какво могат да направят японците, за да създадат устойчиви дисбаланси сред валутите?

Бях пределно ясен. Мисля, че Япония трябва да използва всичките си политически инструменти и да не разчита прекомерно само на един инструмент като паричната политика. Трябва да им фискална политика, която работи, както и преструктуриране и структурни реформи, които работят. Те вече въведоха агресивна парична политика. Не ги критикуваме за паричната политика, защото тя отговаря на международните споразумения. Спомняте си Г-7 и Г-20. Япония спазва споразуменията да избягва конкурентната девалвация и прицелване в определен валутен курс. Ясно показахме, че считаме за важно всички страни по споразуменията да продължат да ги спазват.

 

Последни новини
Още от Новини